Gemt

Dansk Erhverv advarer om brandvarmt arbejdsmarked: Stram finanspolitikken og lemp adgangen til udenlandsk arbejdskraft.

08. december 2021

De danske virksomheder skriger efter arbejrskraft, og samtidig er antallet af ledige meget lavt. 

Aldrig tidligere har der været så mange jobopslag på Jobindex.dk. Det understreger, at det danske arbejdsmarked er på kogepunktet med rekordhøj efterspørgsel efter arbejdskraft. Det kommer ovenpå mange måneder, hvor beskæftigelsen er braget i vejret til rekordhøje niveauer, mens ledigheden er den laveste i 13 år. De mange jobannoncer sætter tyk streg under styrken af det danske opsving.

Det er med til at sikre, at flere på kanten af arbejdsmarkedet får en fod indenfor. Det betyder, at nu er antallet af kontanthjælpsmodtagere faldet til 100000 personer, hvilket er det laveste niveau siden statistikkens start i januar 2007.

Vi nærmes os kogepunktet 

Men der er samtidig en slagside af det brandvarme arbejdsmarked. En netop offentliggjort rundspørge blandt Dansk Erhvervs 18.000 medlemsvirksomheder viser, at 40 pct. af de virksomhederne oplever produktionsbegrænsninger pga. mangel på arbejdskraft. Virksomhederne har i øjeblikket meget vanskeligt ved at rekruttere arbejdskraft. Det betyder, at der bliver sagt nej til ordrer og kunder.

Vi frygter, at det danske arbejdsmarked går fra at være brandvarmt til at koge over. Finanspolitikken bør strammes ved at den offentlige beskæftigelse reduceres, mens virksomhedernes adgang til udenlandsk arbejdskraft bør lempes. Det er de to mest effektive værktøjer til at afværge en overophedning af det danske arbejdsmarked.

Kontakt

Politik og Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil