Gemt

Iværksætterinterview med LegalUp: Din opstart er vigtig for din rejse som iværksætter

13. december 2021

imagejdii.png

”Mange iværksætteridéer udspringer sig af frustrationer, og det er også tilfældet for mig. Igennem min studietid, hvor jeg oplevede mine første iværksætterudfordringer, mødte jeg mange iværksættere, som uanset markedet de arbejdede indenfor og uanset deres ressourcer og muligheder, manglede en mulighed for juridisk hjælp, som kunne vejlede dem i øjenhøjde, og give dem den støtte, som de søgte i deres opstart.” Sådan indleder Kristin Assaad sin historie om, hvordan hun har startet firmaet LegalUp og dermed sin iværksætterrejse.

Af Patrick Fuhrmann, Dansk Erhverv

”Idéen med LegalUp er at kunne give alle størrelser virksomheder en ”in-house jurist”, så de juridiske områder kan plejes løbende, og dermed undgå større juridiske udfordringer, som kan have store konsekvenser for særligt startups.”

Kristin Assaad er iværksætter og founder af LegalUp. Hun har hjulpet mange iværksættere allerede fra starten af sin egen startuprejse. Allerede i sin studietid så hun hvordan iværksættere ofte havde svært ved at finde den type juridisk hjælp, som de søgte. Det fik hende til at gribe muligheden, og hun besluttede sig for at finde dén løsning, som hun kunne høre mange iværksættere og andre virksomheder søgte inden for juridisk hjælp.

Den juridiske opstart kan være hård, men er nødvendig
”Iværksættere kan have en tendens til at glemme det mange founders kalder ”de kedelige ting” i starten. Det er dog vigtigt at have styr på det ”kedelige”, da det mange gange er det, der bygger virksomhedens fundament, og med dét i orden fra start, står du stærkere senere. Juraen er generelt en del af det, som mange kalder ”det kedelige” og derfor er det vigtigt for os, at vi kan hjælpe iværksættere og andre med dette område af deres rejse, så de kan fokusere på det, de har passionen for i deres nyopstartede virksomhed,” siger Kristin Assaad.

Kristin havde allerede i sin studietid arbejdet med rådgivning og vejledning af iværksættere gennem en af hendes frivillige retshjælpsorganisationer, Iværksætterretshjælpen. Allerede der havde hun konsulteret over tusind iværksættere indenfor de juridiske områder af opstarten af en virksomhed.

”I min tid som studerende stiftede jeg flere frivillige initiativer, herunder Iværksætterretshjælpen, hvorigennem jeg mødte og rådgav iværksættere og startups på frivillig basis. Her har jeg hørt virkelig mange historier og set iværksætternes frustrationer i deres opstartsperioder. Uanset brancher, hvor længe de havde været i gang med deres virksomheder og hvilke ressourcer de sad med, så stod de alle med en udfordring om, at få juridisk hjælp, som var let tilgængeligt, hvor prisen ikke kom bag på dem efter de havde fået hjælpen, og hvor de samtidig blev vejledt på en måde, som gjorde at de forstod deres muligheder,” Kristin Assaad.

Årsagen til LegalUp
Det var startskuddet til LegalUp. Da Kristin kunne se, at der for nogle var et behov for et alternativ til de juridiske muligheder, som der som virksomhed blev én tilbudt, blev hun selv iværksætter:

”I Danmark har vi førhen kun haft to muligheder for juridisk hjælp. Enten har det været de traditionelle advokatfirmaer eller også har det været rent legaltech. Begge dele kan selvfølgelig rigtig meget, og er godt for nogle, men der manglede et alternativ for dem, som enten ikke synes de havde behov for den mængde juridisk hjælp der kommer af et advokatfirma, men heller ikke føler at de er sat nok ind i juraen til, at kunne arbejde med en gør-det-selv legaltech løsning, som ofte kræver en god forståelse for jura, da du gerne skal vide, hvad det er du skal sætte ind i de forskellige kasser, som legaltech ofte arbejder indenfor."

Du behøver ikke være alene om din rejse
Udover at have styr på det juridiske fra start, har Kristin Assaad også opdaget, at der er nogle områder inden for iværksætteri, som ikke bliver talt meget om, når man vælger at starte sin egen virksomhed:

”Som iværksætter selv, har jeg oplevet og mærket hvor stor utryghed der kan være forbundet med at være iværksætter. Du har ofte alt for mange kasketter på, særligt i opstarten, og det betyder at du skal kunne begå dig i komplekse områder, eller i bedste fald få dem uddelegeret.”

Kristin Assaad har set, at det at starte en virksomhed, kan være hårdt, hvis man ikke har et team omkring sig, som man kan sparre med:

”Det er en meget ensom livsstil at være iværksætter, og særligt soloiværksætter som jeg selv er. Derfor vil jeg virkelig råde alle iværksættere til at finde sig et team, som kan støtte godt op om ens projekt. Jeg ved godt at det ikke altid er muligt at have sig et team når man starter, så hvis det ikke er muligt, vil jeg anbefale at finde sig andre iværksættere eller rollemodeller, som man kan bruge som sparringspartnere til sit projekt, både så det ikke bliver en ensom oplevelse, men også så man har nogle der kan komme med andre syn på dine idéer end dig selv.”

Det er vigtigt for Kristin Assaad, at folk der overvejer at starte deres egen virksomhed, eller er i opstarten af deres virksomhed, husker følgende:

”Hvis jeg skal give et råd til folk der lige har startet deres egen virksomhed, eller som overvejer at starte én, så er det, at ingen har nogensinde fået en pris for at være den mest udbrændte iværksætter. Så et godt råd fra mig er at finde balancen mellem at brænde for sin idé uden at brænde ud. Vi er som regel den største asset i vores virksomheds opstart, og derfor er det vigtigt at man kan holde til den periode, og synes det er en fed tid. Ellers så holder dit engagement ikke længe, og ofte vil det være det, som knækker din virksomhed i dens opstart.”