; ;
Gemt

Forbedring af kompensation for selvstændige

02. juni 2021

Ordningen for selvstændige har undergået en række forbedringer med virkning helt tilbage til 1. september 2020, hvilket betyder, at det kan være relevant for flere selvstændige at indsende en ny ansøgning på Virk.dk, hvorefter allerede udbetalt kompensation vil blive modregnet i udbetalingen af den nye (øgede) kompensation. Nedenfor bliver de væsentligste ændringer berørt.

Af Marianne Eltong Gade, Chefkonsulent.

Ny kompensationsperiode med start 1. januar 2021
For mange selvstændige har det reelt været umulig at kvalificere sig til kompensation under den nationale nedlukning fra den 9. december 2020 til den 28. februar 2021, hvis deres salg i december har gjort, at omsætningsnedgangen ikke rammer 30% i perioden. Mange virksomheder i detailhandlen har oplevet, at forbrugernes lyst til at bruge penge efter udbetaling af indefrosne feriemidler og i øvrigt sparede udgifter til forbrug inden for oplevelsesøkonomien, har valgt at lade disse midler komme den lokale selvstændige til gavn. Ændringen i den nye bekendtgørelse betyder, at selvstændige får mulighed for i stedet at søge om kompensation fra 1. januar 2021 (til 28. februar 2021), hvis deres omsætningsnedgang er i gennemsnit på mindst 30% i januar og februar 2021.

I Dansk Erhverv er vi meget positive over for tilføjelsen af den nye kompensationsperiode med start 1. januar 2021, da flere virksomheder, som f.eks. guldsmede, nu vil have mulighed for at søge om kompensation, når de selvstændige kan undlade at tage decembers omsætning med.

Fleksibilitet i kravet om maks. udbetaling af 23.000 kr. ved forhøjet kompensation
En anden god nyhed er, at det nu er op til den selvstændige selv at vælge, om kravet for at modtage forhøjet kompensation (30.000 kr./33.000 kr.) skal efterleves i februar eller marts 2021. Det betyder, at selvstændiges hvis løn, der allerede var ”blevet kørt” i januar inden kravet om, at den selvstændige maksimalt måtte få overført 23.000 kr. til sig selv for februar, ikke havde mulighed for at foretage ændringer, og dermed ikke kunne få del i den forhøjede kompensation med tilbagevirkende kraft fra 9. december.

Forlængelse af ansøgningsfrister
En tredje positiv ændring er at ansøgningsfristerne er forlænget, så de nu er som følger:

Periode Frist

Ansøgning om kompensation for perioden 1. september 2020 - 28. februar 2021:

Omfattende ansøgninger vedr. særlige restriktioner, så som forbud mod at holde åbent (f.eks. diskoteker, spillesteder med stående publikum og messeaktivitet), begrænsede åbningstider (f.eks. barer, restauranter og caféer), forsamlingsforbuddet på 10 personer (for f.eks. taxachauffører, cateringfirmaer og yogainstruktører) og national nedlukning fra 9. december 2020.

31. juli 2021
Ansøgning om kompensation for perioden 1. marts – 30. juni 2021 31. august 2021


Forlængelse af ansøgningsfristerne gør det muligt for de selvstændige at genoverveje en allerede indsendt ansøgning eller vurdere, om det vil være muligt at søge kompensation for perioden 1. januar - 28. februar 2021.

Kosmetiske klinikker
Den fjerde ændring er, at det i den nye bekendtgørelse er præciseret, hvem der er omfattet af begrebet ”kosmetiske klinikker” samt at det gøres muligt for selvstændige, hvis virksomhed er en kosmetisk klinik, at søge om kompensation som tvangslukkede fra og med den 14. januar eller den 18. januar 2021, hvor de tidligere kun kunne søge som tvangslukkede fra og med den 14. januar. Tilføjelsen af 18. januar 2021 som startdato skyldes, at nogle klinikker først lukkede ned på denne dato.

Læs bekendtgørelsen her: Retsinformation - Bekendtgørelse om en midlertidig kompensationsordning for selvstændige ramt af én eller flere COVID-19-relaterede restriktioner

 

Kontakt

Handel

Marianne Eltong Gade

Politisk konsulent, sekretariatschef
Medarbejderprofil