; ;
Gemt

Genåbningen gav færre konkurser – men ny konkursbølge truer i 2022

Offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik mandag viser, at der var 152 erklærede konkurser blandt aktive virksomheder i maj. Det er et fald på 5,2 pct. i forhold til april og dermed fjerde måned i træk at antallet af konkurser falder.

Nyhed

07. juni 2021

Det er en rigtig god nyhed, der viser, at store dele af dansk erhvervsliv er kommet skånsomt hen over coronakrisen. Det faldende og lave antal konkurser skal ses i sammenhæng med forårets løbende genåbning og de effektive kompensationspakker til dansk erhvervsliv.

Salget er generelt steget pænt i forbindelse med forårets genåbning og har dermed givet mange nødlidende virksomheder et tiltrængt skub ud af vinterens nedlukning.

Skattelån kan give forsinket konkursbølge efter coronakrisen
Det spiller dog også en meget afgørende rolle, at dansk erhvervsliv har haft adgang til en række kompensationspakker. Dermed fremstår mandagens flotte konkurstal desværre også kunstigt lavt.

Virksomhederne har haft mulighed for at udskyde en række skatte- og momsbetalinger i både 2020 og 2021. Udskydelsen af skattebetalingerne bliver konverteret til et skattelån, der skal tilbagebetales i enten 2022 og 2023. Det betyder desværre også, at de mest nødlidende virksomheder nu skubber en skatteregning foran sig, som de har opbygget for at komme helskindet igennem coronakrisen.

Det kan vise sig at være en stor udfordring for de dele af dansk erhvervsliv, der fortsat er hårdt ramt af restriktionerne og som kun langsomt vil kunne arbejde sig fri af coronakrisen. Det gælder særligt oplevelses- og turisterhvervene i de største byer, der fortsat er ramt af restriktionerne og det lave antal turister. Dertil vil mange servicevirksomheder kunne få svært ved at samle regningen for skattelånene op, da de ikke vil være i stand til at indhente produktionstabet fra coronakrisen. Det gælder fx landets frisører.

Nu konkursbølge truer i 2022 – skattelånsordningen bør løbende tilpasses
Der er derfor også en betydelig risiko for, at vi bliver ramt af en ny forsinket konkursbølge, når skattelånene skal betales tilbage i 2022 og 2023. Det vil unægtelig være brandærgerligt.

Det er derfor også vigtigt, at skattelånsordningen løbende justeres, så der ikke pludseligt bliver udløst en ny unødig konkursbølge blandt de virksomheder, som i forvejen er blevet hårdest ramt af coronakrisen og de mange restriktioner.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil