; ;
Gemt

Hacking-angreb hærger flere netbutikker – her er, hvad du kan gøre for at undgå at blive ramt

28. juni 2021

Flere netbutikker har været udsat for ransomware, og det er vigtigt at have godt styr på IT-sikkerheden. Datatilsynet er ude med en tjekliste til netbutikker, der giver råd til ting, man kan gøre for at forebygge hacking-angreb.  

Der er god grund til at sikre sig, at din netbutik er bedst muligt sikret mod hacking-angreb. Hackere har været på spil i det ganske danske e-land, og flere netbutikker er blevet ramt.  

Sidste skud på stammen er Bauhaus, hvis danske, norske, svenske og islandske IT-systemer er blevet angrebet af russiske hackere. Det har lagt virksomheden i en digital benlås og gjort det umuligt for erhvervskunder at købe varer.  

Det bringer Bauhaus i et dilemma, som mange andre netbutikker – desværre – har stået i før: Skal de betale løsesummen, som hackergruppen opkræver – eller lade være og risikere at gå konkurs? 

Den kattepine ønsker vi ikke for nogen – og der er heldigvis hjælp at hente. Datatilsynet har opstillet en tjekliste med ting man med fordel kan gøre for at undgå ransomware. De foreslår blandt andet, at man sætter filtre på modtagne mails, overvejer netværksovervågning og beskytter systemer og netværk med en firewall. 

”Der er desværre flere og flere netbutikker, der udsættes for hacking-angreb. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på problemet – også selvom det ikke er et problem endnu. Et godt sted at starte, er Datatilsynets liste med sikkerhedstip om ransomware,” siger fagchef hos Dansk Erhverv, Carsten Lundberg.

Betal eller gå konkurs 
Hacking-angreb har ofte alvorlige konsekvenser for den ramte virksomhed. Da Bahne Sørensen A/S blev udsat for to angreb inden for kort tid, så de sig nødsaget til at genopbygge hjemmesiden på en ny platform. Det resulterede i, at webshoppen holdt lukket i to måneder – noget, som har kostet flere millioner i mistet omsætning. 

Ligeledes blev Tom Rasmussen, indehaver af Roskilde Teltudlejning, udsat for ransomware i 2015. Pludselig manglede ordrer til en samlet værdi på 10 millioner kroner. Han så sig nødsaget til at betale den løsesum, som hackergruppen forlangte. Der var ingen anden udvej – det var ”betal eller gå konkurs,” sagde han. 

Oplevelsen har dog gjort, at begge virksomheder i dag holder ekstra godt styr på IT-sikkerheden – og de opfordrer andre til at gøre ligeså. Du kan læse om flere virksomheders oplevelse med hacking-angreb på sikkerdigital.dk, som Dansk Erhverv sammen med de andre brancheorganisationer bakker op om.

Kontakt

Digital Handel

Carsten Rose Lundberg

Fagchef for digital handel
Medarbejderprofil
Digital Handel

Jens Wedenborg

Chefkonsulent