Gemt

Investeringer i forskning er afgørende for vækst og grøn omstilling

04. juni 2021

FoU-fradraget skal være permanent på 130 procent. Det har Dansk Erhverv længe kæmpet for, og nu har Venstre også foreslået i Folketinget, at man gør det permanent. Det er især vigtigt, fordi virksomhedernes forskning skal sikre, at Danmark kommer ud af coronakrisen, fastslår Dansk Erhverv.

 

FoU-fradraget skal permanent være på 130 procent.

Det har længe været et ønske fra Dansk Erhverv, og nu har Venstre også foreslået i Folketinget at gøre fradraget permanent.

”Det vil skabe nye grønne produkter, det vil løfte vores life science virksomheder, som i stigende grad er rygraden i dansk økonomi. Det vil løfte vores produktivitet. Det vil kort sagt skabe plus på en række bundlinjer,” lyder det fra Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv

Forskning skal løfte os ud af krisen
Dansk Erhverv mener, at forskning er vejen frem, om det er sundhed eller grøn omstilling. Det er nemlig virksomhedernes forskning, som skal være med til, at Danmark kommer ud af coronakrisen.

”Når forskning foregår i virksomhederne, omsættes forskning til produkter og services, der gør en forskel for os alle. Hvis vi skal have mere forskning i Danmark, så er det afgørende, at virksomhederne har optimale forhold for deres investeringer”

I Folketinget blev der sidste sommer vedtaget, at virksomhederne skulle have et fradrag på 130 procent for deres forskningsinvesteringer. Det var som svar på coronakrisen. Fradraget fungerer dog – som det ser ud lige nu – indtil 2022.

Langsigtet fokus – og fjern loft på fradraget
Derfor er der i den grad brug for, at fradraget bliver gjort permanent, så der er en noget at sigte efter. Det er især vigtigt for de internationale virksomheder, som lige nu vurderer, hvor deres næste udviklingscenter skal placeres, lyder det fra Dansk Erhverv.

”Nye bygninger, laboratorier og ansættelse af forskere tager tid, og afkastet ligger mange år fremme. Virksomhederne skal derfor vide, hvor de får mest for pengene, og lige nu kan Danmark blive valgt fra, da mange af vores nabolande har mere langsigtede og stabile forhold for netop forskningsinvesteringer. Hvis der ikke gøres noget, så vil 21 OECD-lande fra 2022 have bedre vilkår end Danmark.”

Som det er i dag, er der et loft over FoU-fradraget. Lige nu er loftet på 50 millioner kroner.

”Vi mener, at alle forskningskroner er lige gode. Det er vigtigt, at vi også sikrer investeringer fra store danske virksomheder samt investeringer fra internationale virksomheder. Vi mener, at loftet over fradraget bør fjernes.”

Da forslaget - om at gøre FoU-fradraget permanent på 130 procent - var oppe torsdag den 3. juni, kom der ikke et flertal for forslaget i Folketingssalen. Dansk Erhverv mener dog stadig, at der skal være fokus på sagen, som står højt på Dansk Erhvervs ønskeseddel.

Derfor delte Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv, også sine tanker i et debatindlæg hos Børsen tidligere på ugen, som du kan læse her.

Kontakt os

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Mads Eriksen

Uddannelses- og forskningspolitisk chef
Medarbejderprofil