; ;
Gemt

Længere interval mellem vaccinationer kan fremme både sundhed og økonomi

10. maj 2021

Norge, Finland og Storbritannien har længere tidsrum mellem indbyggernes 1. og 2. vaccination mod corona end Danmark. Dansk Erhverv støtter en tilsvarende strategi i Danmark for at øge befolkningens samlede immunitet og dermed genåbne samfundet hurtigere.

Det er ikke nogen naturlov, hvor længe der skal gå mellem 1. og 2. stik mod corona-virus.

Norge valgte i slutningen af april at øge intervallet mellem første og anden vaccination fra 5-6 til 8-12 uger. Den samme anbefaling lyder nu også fra de finske sundhedsmyndigheder. Læs her.

Anbefalingen i Storbritannien er i forvejen 12 uger mellem første og andet stik.

Nordmænd får vaccinepas allerede efter 1. stik
Ifølge Folkehelseinstituttet i Norge vil ændringen betyde, at personer i alderen 18-44 år nu vil kunne få tilbudt en vaccine op til fem uger tidligere end forventet. Det indebærer, at vaccinationen for disse aldersgrupper vil kunne påbegyndes allerede den 19.-25. juli frem for den 23.-29. august.

Folkehelseinstituttet påpeger, at det vil hindre alvorlig sygdom og død, samt reducere smitteniveauet i samfundet.

Samtidig har Folkehelseinstituttet besluttet, at personer, der har modtaget første dosis for mindst tre uger siden, skal have vaccinepas med samme frihedsgrader som fuldt vaccinerede personer. Læs her.

Alle voksne danskere kan være vaccineret omkring uge 29
”Vælger vi at gøre det samme i Danmark, så kan hele den voksne befolkning være vaccineret med første stik allerede omkring uge 29. Hvis vi alternativt kører videre med det nuværende 5-ugers interval mellem første og anden dosis, så skal vi helt frem til slutningen af august, før alle voksne har fået tilbudt første stik,” siger cheføkonom Tore Stramer, Dansk Erhverv.

Der er dermed tale om en fremrykning, der ville kunne sikre cirka 2 millioner danskere et første stik op til fem uger tidligere end planlagt.

Restriktioner kan give 4-5 milliarder kr. i produktionstab om måneden
”Det vil kunne gøre en enorm forskel for aktiviteten i dansk økonomi hen over både sommeren og sensommeren, hvis så mange kan få et vaccinepas på basis af en enkelt vaccinedosis. Strategien vil bidrage til at øge immuniteten i befolkningen og dermed en hurtigere og mere kontrolleret genåbning af samfundet,” understreger Tore Stramer og tilføjer:

”Det er vores vurdering, at i omegnen af 50.000-75.000 jobs vil være berørt af restriktioner hen over sommerperioden, hvilket vil kunne give et månedligt produktionstab på 4-5 milliarder kr. Dertil er der rigtig mange virksomheder, især i oplevelsesøkonomien, der har deres højsæson hen over sommermånederne.”

Ifølge Tore Stramer vil strategien kunne imødegå en eventuel yderligere forsinkelse af vaccinekalenderen ind i efteråret, hvis leverancerne ikke falder som planlagt i den nuværende optimistiske vaccinationskalender.

 

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil