; ;
Gemt

Analyse: Danskerne genoptog grænsehandlen så snart grænserne åbnede igen

11. marts 2021

En ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at danskerne i høj grad genoptog grænsehandlen da grænserne genåbnede i juni frem til november 2020. Hver tredje husstand grænsehandlede i månederne efter genåbningen, og danskerne vendte i høj grad tilbage efter de samme varer, som de altid har grænsehandlet.


31 pct. af befolkningen grænsehandlede hen over sommeren og efteråret i de få måneder, hvor grænserne var åbne. Det viser en ny analyse lavet af Dansk Erhverv. Grænsehandlen fortsætter altså ufortrødent på trods af historiske omvæltninger, tvungen ændring af forbrugeradfærd og smitterisiko. Der er derfor ikke noget der tyder på, at danskernes adfærd i forhold til grænsehandel har ændret sig markant grundet corona. Tallene stemmer overens med tidligere analyser, der viser, at halvdelen af danskerne i løbet af et helt år handler ved den dansk-tyske grænse minimum én gang om året.

Denne analyse er en opfølgning Dansk Erhvervs analyse om betydningen af foråret 2020-grænselukningen pga. corona, som viste, hvor mange penge danskerne lagde i danske butikker frem for tyske, da grænsen var lukket under corona. Mersalget af klassiske grænsehandelsvarer var således på 10-16 procent. Læs mere i analysen her: Grænsehandel 2020: Danskerne grænsehandler for milliarder (danskerhverv.dk).

Sydjylland og Fyn grænsehandler mest
Analysen viser, at sønderjyderne og fynboerne var dem, der i den grad genoptog grænsehandlen mest i perioden juni 2020 til november 2020, hvor grænserne var åbnet igen. 51 pct. af sønderjyderne benyttede muligheden for at tage overgrænsen for at handle, mens 43 pct. af fynboerne gjorde det samme. Det er dog ikke kun personer med bopæl tæt ved den dansk-tyske grænse, der grænsehandler, da analysen viser at også godt hver femte i København og omegn i perioden grænsehandlede.

Slik, chokolade, øl og sodavand sælger
Grænsehandelsanalysen viser, at det især er varer der i Danmark er afgifts- og pantbelagte, som storsælges ved grænsen. Mere end otte ud af ti grænsehandlende danskere (83 pct.) har købt slik og chokolade inden for de seneste seks måneder; nogenlunde samme andel har købt sodavand. Derudover har knap to ud af tre (65 pct.) af de grænsehandlende danskere købt øl.

Analysen viser, at hver fjerde sodavand, som drikkes i Danmark, er købt pantfri ved den tyske grænse. 23 pct. af danskernes ølforbrug stammer i gennemsnit fra den tyske grænse, og 18 pct. af danskernes slik eller chokoladeforbrug kommer i gennemsnit fra grænsehandel.

Grænsehandel skaber lagre af nydelsesmidler
Når danskerne grænsehandler, købes der stort ind for at kompensere for transportomkostningen. Det har tidligere været uklart hvor stort et lager danskerne havde liggende. Grænsehandelsanalysen viser i midlertidigt, at mere end hver fjerde dansker (28 pct.) havde et lager af sodavand købt i Tyskland ved nedlukningen sidste forår. Stort set lige så mange havde øl, mens hver femte dansker havde slik liggende. Derudover havde mange danskere også chokolade, vin og spiritus liggende på lager.

Læs hele analysen her: Danskerne genoptog grænsehandlen, da grænserne åbnede igen (danskerhverv.dk).

Læs også Dansk Erhvervs analyse om betydningen af grænselukningen i foråret 2020 pga. corona-pandemien, som viser, hvor mange penge danskerne lagde i danske butikker frem for tyske, da grænsen var lukket under corona: Grænsehandel 2020: Danskerne grænsehandler for milliarder (danskerhverv.dk).

Kontakt

Handel

Lotte Engbæk Larsen

Branchedirektør for Handel
Medarbejderprofil