Gemt

Industrien har tabt salg for 25 mia. kr. under coronakrisen – men én vinder stort

Selvom det er serviceerhvervene, der er værst ramt af coronarestriktioner, så viser nye tal, at også industrien har oplevet et rekordstort fald i omsætning – én vinder dog frem.

03. marts 2021

Omsætningen i industrien oplevede et fald på 25 milliarder kroner (til 848 milliarder kroner) i forhold til 2019. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er bemærkelsesværdigt, da det er den første nedgang siden finanskrisen i 2008. Coronakrisen sætter dermed en stopper for 12 års uafbrudt fremgang i industriens omsætning.

Det viser med al tydelighed, at coronakrisen har ramt flere af de danske industrivirksomheder ekstremt voldsomt. Den største nedgang ses inden for råstofindvinding, hvor omsætningen er faldet med 12 milliarder kroner, svarende til 43,4 procent. Faldet skyldes, at oliepriserne nåede et historisk lavt niveau i løbet af 2020. Dertil har coronapandemien ført til betydeligt fald i energiforbruget inde for særligt transportsektoren.

Vinderen er …
Selvom industriens omsætning faldt brat i 2020, så formåede medicinalindustrien at sætte ny salgsrekord. Medicinalindustriens omsætning steg med 8,6 procent til i alt 136 milliarder kroner i 2020. Det er en fremgang på nu svimlende 43 milliarder kroner siden 2008, svarende til 217,4 procent.

Den store stigning i salget af medicin skal ses i sammenhæng med, at der under en økonomisk krise typisk fortsat efterspørges både medicin og medicinsk udstyr. Dertil har flere lande valgt at opbygge deres lagre af medicin og medicinsk udstyk under coronakrisen.

Det er i øjeblikket svært at overdrive betydningen af medicinalsektoren for dansk økonomi. Medicinalindustriens salg udgør nu 25,8 procent af det samlede varesalg, hvilket er en imponerende fremgang i forhold til 2008, hvor andelen lå på blot 11,9 procent.

Hvad så nu?
Medicinalindustriens rekord er en succeshistorie vi skal holde fast i og udbygge yderligere over de kommende mange år. Det er der umiddelbart gode muligheder for i et globalt marked med stigende levestandard og sygdomsbekæmpelse. Men der er også behov for ambitiøse politiske tiltag og investeringer, der styrker medicinalsektorens rammevilkår.

Læs artiklen her i Børsen: https://borsen.dk/nyheder/okonomi/industrien-har-tabt-salg-for-25-mia-kr-under-coronakrisen-men-der-er-n-kaempe-vinder-blandt-de-13-brancher

Kontakt os

Politik og Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil