Gemt

Penge taler: Aktivt ejerskab kan medvirke til mangfoldighed i toppen

09. marts 2021

Det går fremad med at få flere kvinder ind i ledelse, men det skal gå hurtigere. Det er baggrunden for, at Dansk Erhverv og PensionDanmark nu opfordrer til samarbejde om et diversitetskodeks for investorer.


Flere undersøgelser viser en sammenhæng mellem kvinder i øverste ledelse og gode økonomiske resultater. Alligevel går det for langsomt i Danmark med at få kvinder ind i direktioner og bestyrelser. Ganske vist er kønsdiversitet kun ét aspekt af mangfoldig ledelse, men det er samtidig en vigtig indikator for andre former for diversitet.

”Derfor inviterer Dansk Erhverv og PensionDanmark nu til drøftelse og samarbejde om et diversitetskodeks, der skal sikre en række principper til gavn for såvel diversiteten som for investorerne. Vores talentmasse skal bruges bedst muligt. Investorerne har mulighed for at lave et diversitetskodeks som en del af deres øvrige strategi for ansvarlige investeringer og derigennem bidrage til diversiteten i de største danske noterede selskaber. Den mulighed synes jeg, de skal gribe,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Hjælp til selvhjælp
Brian Mikkelsen understreger, at hvis ikke der sker noget på området, så er det et spørgsmål om tid, for der kommer politiske tiltag så som kønskvoter.

”Det er en ufleksibel løsning. Så kommer det ikke til at handle om, hvad der er bedst for virksomhederne, investorerne og udviklingen. Det er meget bedre, at dansk erhvervsliv går den frivillige vej, Så kan virksomhederne indrette sig på den måde, der nu passer den enkelte virksomhed bedst. Man kan sige, at arbejdet med diversitet er en slags hjælp til selvhjælp,” siger Brian Mikkelsen.

Vi skal i gang med arbejdet
Fra PensionDanmarks side er meldingen, at det er oplagt at investorer sætter fokus på diversitet.

”Det her handler i bund og grund om at fremtidssikre vores investeringer såvel som vores egen virksomhed. Hvis virksomhedernes ledelser ikke sørger for at have fokus på ligestilling, diversitet, går vi som virksomheder, investorer og samfund glip af gode ideer og argumenter ved ikke at udnytte talentmassen godt nok. Vi vil derfor gerne gå med i arbejdet sammen med andre investorer om at udvikle et kodeks om ligestilling og diversitet. Det skal kræve transparens om de faktiske forhold og målsætninger og bruges i vores aktive dialog med de mange virksomheder, hvor vi og andre institutionelle investorer er aktionærer,” siger Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark.

Udviklingen herhjemme viser, at det de senere år er gået den rette vej med at få flere kvinder ind i bestyrelser. Men udgangspunktet er lavt. Kvinder besætter således ca. en tredjedel af bestyrelsesposterne og kun 20 procent af toplederstillingerne i C25-virksomhederne. Og ser man ind i de små og mellemstore virksomheder, ser det endnu mere kritisk ud.

Læs artikel i Børsen her.

Tre C25-selskaber har en kvindelig topchef: Investorer presser på for flere kvinder i toppen – erhvervslivet vil lave fælles kodeks (borsen.dk) 

Kontakt os