Gemt

Anbefalinger om generationsskat rammer flere kilometer fra skiven

En ekspertgruppe, der har gransket værdiansættelsen ved generationsskifter, har netop fremlagt sine anbefalinger til, hvordan de gældende regler skal ændres. Men anbefalingerne er ubrugelige for erhvervslivet, lyder det fra Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Nyhed
Kontakt
Direktionen

Brian Mikkelsen

Adm. direktør
Medarbejderprofil
Kontakt

I dag er det er aldeles uigennemsigtigt, når der skal foretages værdifastsættelse ved generationsskifte af virksomheder.

Derfor har Dansk Erhverv længe arbejdet for en langt mere enkel model, så det er nemt for familieejede virksomheder at regne ud, hvad der skal betales i skat, hvis man vælger at generationsskifte virksomheden.

”Tilbage i 2015 blev loven ændret, så virksomhederne ikke længere havde retskrav på at blive generationsskiftet efter det, man kalder for formueskattekursen. Det er teknisk, men i bund og grund handler det om, at vi skal have genindført forudsigeligheden og retssikkerheden på området, og her hjælper ekspertgruppens anbefalinger desværre ikke. Vi må og skal have retskravet tilbage, for ellers vil det ramme dansk erhvervsliv og i sidste ende det danske samfund hårdt. Som tilstanden er i dag, så står virksomheder ved generationsskifte i realiteten overfor at skulle hoppe ud fra en vippe uden at have nogen anelse om, hvor dybt vandet er. Det er ikke rimeligt, lige som det også er urimeligt i for høj grad at dræne virksomhederne for kapital ved generationsskifte. Det er midler, som så ikke bliver investeret i ny teknologi og nye arbejdspladser,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Folketinget må på banen
Brian Mikkelsen påpeger, at det er Folketinget, der har skabt de nuværende og særdeles uhensigtsmæssige regler.

”Vi havde håbet på, at ekspertgruppen havde vist en vej frem – det lykkedes ikke, og nu er det så op til Folketinget at få indført ny lovgivning, der er fornuftig og rimelig, og som virksomhederne kan arbejde med. Ekspertgruppen har leveret et stykke arbejde, som rammer kilometer fra skiven, så nu må partierne træde i karakter. Den individuelle og vilkårlige værdiansættelse må vige for præcise regler. Hvis ikke det sker, så er der en risiko for, at vi ser store danske virksomheder, som rykker til udlandet, fordi de ikke har mulighed for at vide, hvad en familieoverdragelse vil få af konsekvenser for virksomheden,” siger Brian Mikkelsen.

Se ekspertgruppens rapport om værdiansættelse af virksomheder ved generationsskifte

Kontakt

Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef