;
Gemt

Innovation fra iværksættere til det offentlige

Dansk Erhverv lancerer publikationen ’Innovation fra iværksætter til det offentlige – 15 eksempler på godt samarbejde’, for at hylde de gode eksempler, hvor offentlige institutioner har været med til at gøre Danmark til et bedre iværksætterland – enten ved at deltage i udviklingsarbejder med en iværksættervirksomhed, eller ved at have foretaget et indkøb fra en iværksættervirksomhed.

05. november 2021

En undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at én af de største grunde til, at iværksættere ikke byder på offentlige udbud skyldes, at det kræver for mange ressourcer, samt at offentlige indkøb i høj grad er specificeret i præcise løsninger og detaljer i udbuddet. Det hæmmer muligheden for nytænkning i de offentlige indkøb. Det er en skam, for iværksættere kan lave gode innovative løsninger, som samfundet kan få glæde af. Samtidig kan produkter og løsninger fra små virksomheder tilføre ny innovation til det offentlige:

”I Danmark blomstrer det frem med nye iværksættervirksomheder, som tilbyder nytænkende løsninger til offentlige udfordringer. Om det er en censor til skraldespande, der kan reducere madspild i kommunale storkøkkener eller kunstig intelligens, der kan analysere røntgenbilleder på danske hospitaler, så kan nye løsninger fra iværksættervirksomheder være med til at tilføre innovation til det offentlige, som kan gøre hverdagen nemmere for offentligt ansatte og bidrage til en grønnere offentlig sektor,” udtaler chef for iværksætterpolitik, Jasmina Pless.

Det har været muligt at indstille et partnerskab mellem en iværksættervirksomhed og en offentlig institution. Det er f.eks. styrelser, kommuner, eller måske en helt specifik nøgleperson, der har gjort en forskel ved at fremme samarbejdet mellem det offentlige og danske iværksættervirksomheder. Virksomheden må maksimalt være 7 år, og partnerskabet skal have haft betydning for startuppens vækstmuligheder, innovation og test af produkt eller løsning:

I Dansk Erhverv mener vi, at Danmark skal være verdens bedste iværksætterland. Vi drømmer om at skabe et bredt offentlig-privat samarbejde, hvor der også er plads til små virksomheder. Den offentlige sektor skal i højere grad være villig til at tro på iværksættere, og det offentlige system skal være gearet til at hjælpe iværksættere på vej,” udtaler Jasmina Pless.

Kontakt

Politik og Analyse

Jasmina Pless

Chef for iværksætterpolitik
Medarbejderprofil