Gemt

Internationale kollegaer er en gigantisk overskudsforretning for Danmark

22. november 2021

Nye beregninger fra Dansk Erhverv viser, at udenlandsk arbejdskraft alene i 2020 løftede BNP med 200 milliarder. Polsk arbejdskraft alene bidrager med en milliard kroner til de offentlige finanser.

Danske virksomheder mangler arbejdskraft. Som konsekvens går virksomhederne glip af ordrer og vækst, og Danmark går glip af jobs og indtægter til statskassen. Der er brug for reformer, som Folketingets partier forhandler om lige nu. Og uden udenlandske kollegaer ville det se meget værre ud.

”Udenlandsk arbejdskraft bidrog sidste år til de offentlige finanser med 15 milliarder kroner. Den er en kæmpe gevinst, og det er mig en gåde på linje med Stonehenges oprindelse, at der er modstand mod, at vi får flere arbejdende udlændinge til Danmark. Der er blevet råbt ’ulven kommer!’ mange gange i form af, udenlandsk arbejdskraft skulle tage arbejde fra danskere og trykke lønningerne. Ingen af delene holder vand i virkeligheden. Udenlandsk arbejdskraft giver penge i statskassen og skaber nye jobs,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

En helt ny undersøgelse blandt Dansk Erhvervs medlemmer viser samtidig, at det for 4 ud af 5 virksomheder bidrager til at afhjælpe deres rekrutteringsudfordringer, hvis det blev nemmere at tiltrække udenlandske kolleger til Danmark og at have dem ansat her i landet.

Nedbring ventetiden til én måned
Dansk Erhvervs beregninger peger viser, at når man ser på top-18, hvor meget en nationalitet bidrager i gennemsnit, så er hele syv af dem fra lande uden for EU.

”Fællesnævneren her er, at der i stor grad rekrutteres via beløbsordningen. Den er et centralt værktøj til at sikre arbejdskraft til danske virksomheder. Det vil være en stor gevinst for danske virksomheder og dermed det danske samfund, hvis vi sænker beløbsgrænsen. Desuden er der alt for lange ventetider og en jungle af bureaukrati forbundet med at få medarbejdere fra ikke-EU-lande ind. Det vil være yderst velkomment, hvis der brugt lidt ressourcer på at få gjort noget ved den skadelige byrde. I sidste ende vil det jo også komme statskassen og samfundet til gode. Der mangler en klar køreplan for nedbringelse af ventetiden på behandling af sager om udenlandsk arbejdskraft. Hvis alle sejl sættes til, burde sagsbehandlingstiden kunne bringes ned til i gennemsnit 1 måned inden 1. juni næste år. Det mål burde regeringen kunne forpligte sig på at indfri,” siger Brian Mikkelsen.

Se Dansk Erhvervs analyse: Polsk arbejdskraft løfter offentlige finanser med 1 mia. kr

International arbejdskraft nationaliteter

pdf

Download

Kontakt

Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef