Gemt

Virkeligheden kører ledighedsprognoserne over

12. november 2021

Ledigheden bare falder og falder. De seneste måneder er ledigheden faldet med en styrke, som har prognoserne på sengen. Vi skal tilbage til tiden lige før finanskrisen for at finde et større ledighedsgab, lyder det fra Dansk Erhvervs cheføkonom Tore Stramer.

Da regeringens økonomiske prognose blev fremlagt for tre måneder siden, så var forventningen, at ledigheden ville falde til cirka 94.000 ved udgangen af 2022. Nu er ledigheden så allerede der, hvor regeringen havde forventet, at den ville være om et helt år.

”Det viser, at arbejdsmarkedet er glohedt. Det er ganske enkelt vildt, at ledigheden på den måde er faldet så meget på så kort tid. Der sætter to gange to streger under, at der er behov for hurtige reformer, der kan dæmpe temperaturen, så vi ikke får en overophedning, der kan gøre stor skade på dansk erhvervsliv og danske virksomheder,” siger Tore Stramer.

Ikke set siden 2008
Dansk Erhvervs beregninger viser, at de seneste måneders massive ledighedsfald har reduceret ledighedsgabet til minus 22.000 personer. Det er det største ledighedsgab, der er blevet registreret i dansk økonomi siden 2007 og 2008, hvor dansk økonomi netop blev ramt af en overophedning.

”Det er alarmklokkerne, der bimler og bamler lige her. Nu tror jeg på ingen måde, at vi ser ind i en ny finanskrise, men vi kommer ikke uden om, at vi ser ind i et stort problem. For når den faktiske ledighed er større end den strukturelle, så er det, at ledighedsgabet går i minus. Er forskellen stor, så kan løn og inflation stige i et uholdbart og usundt tempo,” siger Tore Stramer.

Læs også artiklen på borsen.dk: Arbejdsmarked langt mere presset end Wammen spåede

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil