; ;
Gemt

Crimestat: Politiet advarer mod falske pengesedler

19. oktober 2021

I år har Syd- og Sønderjyllands politikreds foreløbig modtaget 25 anmeldelser, hvoraf ni af dem er sket i august. De fleste af sagerne har omhandlet personer, der har betalt med falske 1.000-kronesedler. Politiet advarer derfor både borgere og virksomheder om, at der er falske pengesedler i omløb.

 

Generelt er der mange falske 500-krone- og 1.000-kronesedler i omløb. Dette gælder både i dagligvarebutikker, tøjforretninger, spisesteder m.m. Geografisk set er hændelserne fordelt bredt i Syd – og Sønderjylland. Pengesedlerne er lavet meget professionelt, da testerpennen ikke slår ud på pengesedlen. Vær derfor opmærksom herpå. Den typiske fremgangsmåde er, at gerningspersonerne køber varer for et lille beløb og betaler for disse med den falske 1.000-kroneseddel, eller spørger, om de kan veksle 1.000-kroneseddelen.

Sådan genkender du en falsk pengeseddel

  • Er der et vandmærke?

  • Er der en vinduestråd med et bølgemotiv?

  • Er der et hologram, der reflekterer lyset i forskellige farver?

  • Er der en skjult tråd, som ses, når sedlen holdes op mod lyset?

  • Føles papiret ægte?


Strafferammen for falskmøntneri
Falskmøntneri eller forsøg på falskmøntneri straffes efter straffelovens §§ 166-168. Strafferammen er på 12 år fængsel, hvilket også er en af de højeste strafferammer i straffeloven. De fleste gerningspersoner idømmes typisk ubetinget fængsel for både at fremstille og udgive falske pengesedler.

Har du mistanke om, at du har modtaget falske penge, skal du kontakte politiet på 114.

Kontakt

Handel

Henrik Lundgaard Sedenmark

Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed
Medarbejderprofil