; ;
Gemt

Rettelse til vejledning om ernærings- og sundhedsanprisninger

26. oktober 2021

Udtrykket ”optagelighed af et næringsstof” skal ikke længere betragtes som en ernærings- eller sundhedsanprisning. Fødevarestyrelsen har ændret praksis på baggrund af en udtalelse fra EU-Kommissionen.

 

Fødevarestyrelsen har meldt ud, at de på baggrund af en udtalelse fra EU-Kommissionen har ændret praksis om udtrykket ”optagelighed af et næringsstof”. Udtrykket betragtes således ikke længere som hverken en ernærings- eller sundhedsanprisning. Derfor udgår følgende afsnit på side 23 i vejledning om ernærings- og sundhedsanprisninger (anprisningsvejledningen): ”Det er heller ikke tilladt at anprise, at en fødevare indeholder fx en mineralkilde, der har en bedre optagelighed end en anden kilde til samme mineral. Det skyldes, at en sådan ernæringsanprisning ikke står i anprisningsforordningens bilag.”.

Det bemærkes dog, at en henvisning til, at et næringsstof forbedrer optagelsen af et andet næringsstof, fx vitamin C øger optagelsen af jern, fortsat betragtes som en sundhedsanprisning.

Rettelsen fremgår indtil videre kun af Fødevarestyrelsens hjemmeside, og vil først blive indført i selve anprisningsvejledningen ved næste revision, der tidligst bliver påbegyndt i 2022.

Vejledning om ernærings- og sundhedsanprisninger
Vejledningen om ernærings- og sundhedsanprisninger handler om, hvordan en virksomhed kan anprise fødevarers ernærings- eller sundhedsmæssige egenskaber. Den er målrettet virksomheder, der vil markedsføre fødevarer med ernærings- og sundhedsanprisninger og Fødevarestyrelsens tilsynsførende, der kontrollerer markedsføring af fødevarer.

Find mere information om EU-reglerne og anprisningsvejledningen på Fødevarestyrelsens hjemmeside Ernærings- og sundhedsanprisninger – lovstof. Rettelsen til anprisningsvejledningen findes på samme side, under afsnittet ”Vejledninger og retningslinjer”.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent