; ;
Gemt

Fremtidens virksomheder mangler i finanslovsforslaget

01. september 2021

Regeringens udspil til finansloven for 2022 mangler fokus på, hvordan vi skaber et godt økosystem for fremtidens virksomheder. Iværksætteri og vækstvirksomheder skaber nye danske arbejdspladser og er en væsentlig nøgle til Danmarks grønne og digitale satsning mod fremtidens velstand og velfærd. Derfor er det ærgerligt, at der ikke er afsat penge på finanslovsforslaget til de forestående iværksætterforhandlinger.

Iværksætterne er dem, der skaber arbejdspladser og velstand i fremtiden. Men det kræver adgang til specialiseret arbejdskraft fra udlandet og incitament til at investere i startups i dag. Derfor havde det klædt regeringens finanslovsforslag at have tænkt iværksætteren ind i ligningen. Vækstvirksomheder og iværksætteri er ikke nævnt i regeringens udspil, og det bekymrer chef for iværksætterpolitik i Dansk Erhverv, Jasmina Pless:

”Det er godt, at regeringen har sat fokus ind på ’fremtidens Danmark’, senest med et topmøde i Fredericia under samme navn. Men vi kan ikke tale om fremtidens Danmark uden at tale om fremtidens virksomheder. Iværksættere er dem, der skaber fremtidens virksomheder, og derfor er det vigtigt, at vi giver iværksættere gode vækstvilkår i Danmark. Regeringen har lagt op til, at der snart skal forestå iværksætterpolitiske forhandlinger, men regeringen har desværre ikke afsat penge på finanslovsforslaget til at betale for de initiativer, der måtte komme ud af forhandlingerne. Det er ærgerligt, da effektfulde initiativer sjældent er helt gratis”.

Dansk Erhverv udkom i foråret med ny iværksætterpolitik. Politikken indeholder 28 konkrete forslag, der kan gøre Danmark til Verdens Bedste Iværksætterland. Dansk Erhvervs iværksætterpolitik er udviklet af iværksættere til iværksættere. For ingen ved bedre, hvad iværksætterne har brug for end iværksætterne selv, og det er nødvendigt at skabe bedre rammer for iværksætterne.

”I Danmark har vi et trygt lønmodtagersamfund med sikkerhedsnet, men trygheden er forsvindende lille for danske iværksættere, særligt hvis de ønsker at stifte familie. Samtidig kæmper mange startups med at tiltrække talent og sikre investeringer. Disse udfordringer kræver initiativer, der koster penge. Uden en plads på finansloven risikerer vi, at der ikke er tilstrækkelig med finansiering til at forbedre iværksætternes rammevilkår for alvor”, siger Jasmina Pless.

Står det til Dansk Erhverv skal iværksætterkulturen ind under huden på hele befolkningen. Alle danskere skal enten starte en virksomhed, investere i virksomheder eller have medarbejderaktier. Det er nødvendigt, hvis Danmark skal være en førende iværksætterhub. Vi skal være smeltepunkt for ny viden og teknologi, hvor kloge hoveder og succesfulde startups fra hele verden nemt kan arbejde side om side med danske startups. For vi bliver ikke verdens bedste iværksætterland ved at lukke os inde om os selv. Her er det vigtigt, at vi får skabt gode vilkår for at tiltrække udenlandsk talent og bedre muligheder for at benytte medarbejderaktier. For at få succesfulde vækstvirksomheder til at vokse i Danmark – og blive i Danmark – skal vi både sikre, at det er attraktivt at starte virksomhed og investere i virksomheder.

I Dansk Erhverv byder vi os meget gerne til med forslag til regeringen og de partier der deltager i forhandlingerne på det iværksætterpolitiske område. Jeg håber desuden, at der blandt de 1,2 mia. kr., der ligger i forhandlingspuljen til finansloven, vil være midler der finder vej til at finansiere bedre vilkår for fremtidens virksomheder. For vi skal handle nu, hvis Danmark skal være verdens bedste iværksætterland,” siger Jasmina Pless.