; ;
Gemt

Rekrutteringskrise har ramt Danmark

02. oktober 2021

Helt nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering bekræfter, at virksomhederne er ramt af mangel på arbejdskraft i en sådan grad, at der nu er tale om decideret rekrutteringskrise i alle dele af landet på tværs af alle brancher. Alarmklokkerne må ringe på Christiansborg, lyder det fra Dansk Erhverv.

 

Rekrutteringskrisen slår ifølge den nye analyse fra STAR igennem på bundlinjen blandt 44% af de virksomheder, der oplever rekrutteringsudfordringer, hvilket er tilfældet for tusindvis af virksomheder.

Fra juni-målingen til september-målingen er antallet af forgæves rekrutteringer steget fra 65.450 til rekordhøje 110.000 opgjort for seneste halvår svarende til tæt på hvert tredje rekrutteringsforsøg (31%).

”Det er vanskeligt at gøre problemet op i tabt omsætning, men eftersom langt de fleste forgæves rekrutteringer drejer sig om fuldtidsjob udgør det tab, som samfundet går glip af i form af tabt produktion som følge af mangel på arbejdskraft, et tocifret mia. beløb,” siger Peter Halkjær, arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv.

Regeringen undervurderer mangeludfordringer
Regeringen fremlagde for en måned siden et reformudspil, der vil tilvejebringe et arbejdsudbud svarende til 10.500 i 2030. Med den nye måling fra STAR, er det nu helt tydeligt, at der er behov for et lagt større reformudspil, der kan sikre et betydeligt hurtigere og markant større udbud af arbejdskraft.

Hvis Folketinget fortsætter med at tøve med at handle i forhold til at imødegå det stigende kapacitetspres på arbejdsmarkedet, kan strategien ende med at spænde ben for politiske ambitioner om øget tryghed og velfærd.

”Uden markante hurtigtvirkende, reformtiltag, der kan bidrage til at skabe mere luft i den private sektor, er der lige nu kun udsigt til et arbejdsmarked, der rykker tættere og tættere på en overophedning, der i sidste ende risikerer at sende dansk økonomi på en rutsjetur, som igen vil få glæde af."

"Derfor bør det være en absolut første prioritet, når Folketinget åbner i næste uge at få iværksat reformer, der kan øge udbuddet af arbejdskraft her og nu. Blandt mulighederne er bedre adgang til udenlandsk arbejdskraft, en lavere dimittendsats, reel mulighed for at sanktionere forsikrede ledige, der ikke står til rådighed, færre ansatte i den offentlige sektor, lavere skat på arbejdsindkomst og en større gevinst til dem, der fortsætter med at arbejde efter folkepensionsalderen,” siger Peter Halkjær.

Selvom de netop offentliggjorte tal fra STAR i forvejen tegner et dystert billede af virksomhedernes rekrutteringssituation, så kan situationen vise sig at være langt værre.

Tidligere på ugen offentliggjorde Danmarks Statistik mangeltal, som peger i retning af, at virksomhedernes rekrutteringssituation på nuværende tidspunkt er værre end den, vi så umiddelbart før finanskrisen tilbage i nullerne. Uanset hvilken kilde af tal man hælder til at bruge, som bør de få alarmklokkerne til at ringe på Christiansborg. Der er brug for handling, ikke tøven.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Peter Halkjær

Arbejdsmarkedschef
Medarbejderprofil