; ;
Gemt

Pensionisterne slår de unge på nettet

05. april 2022

De ældre forbrugere handler lige så meget på nettet som de unge, og så bruger de endnu flere penge. Det viser E-handelsanalysen, som også dykker ned i, hvorfor og hvordan befolkningsgrupperne handler online.  

Det er besværligt og teknisk at handle på nettet, og derfor er det ikke noget, de ældre forbrugere gør. Eller hvad? 

Jo, det gør de. Faktisk en hel del.   

Dansk Erhvervs E-handelsanalyse viser – måske lidt overraskende – at pensionisterne sågar slår de unge på nettet både i forhold til andel af handler og forbrug. 

Pensionisterne og de unge står for henholdsvis 15 og 14 procent af alle onlinehandler, men mens de unges gennemsnitskøb er lavest, så er det højest hos pensionisterne, og det betyder, at de står for 17 procent af det samlede forbrug. 

”Det er efterhånden en gammel myte, at nettet ikke er noget for de ældre. Allerede før coronakrisen var de ældre med, og der er kun kommet flere til under krisen. Der er dog forskelle på, hvad forbrugerne køber, hvorfor de gør det og hvordan de betaler. Det er relevant viden for netbutikkerne,” siger Niels Ralund, e-handelsdirektør i Dansk Erhverv.  

Tallene er også interessante, fordi det viser, at e-handlen står stærkt, siger Niels Ralund. 

”Vores tal viser, at e-handel er for alle; alle befolkningsgrupper handler, og alt kan og bliver handlet online.” 

Hvorfor handler de online? 

De er især pris og udvalg, der får de unge til at søge mod nettet, mens de ældre angiver levering til døren og manglende mulighed for at handle varerne i lokalområdet som nogle af de vigtigste årsager til, at de vælger at handle online.  

Hvad køber de? 

De unge er særligt fremme i skoene, når det kommer til tøj, sko & accessories. Ingen anden befolkningsgrupper er så entydigt begejstret for at handle i en kategori. 

De ældre fordeler forbruget mere jævnt, men er især glade for rejser. 

Hvordan betaler de? 

En af de væsentligste forskelle på de unge og de ældre er betaling – og så alligevel. De unge er forholdsvis vilde med mobilbetaling, hvilket ikke er så udbredt hos de ældre. De er til gengæld glade for kortbetaling og netbank/faktura, som faktisk også er forholdsvist udbredt hos de… (du gættede det) yngste.

 

Hvilke devices bruger de? 

Når det handler om devices brugt til e-handel, så er der ganske stor forskel på de yngre og ældres vaner. Begge grupper bruger ofte computeren, men mens de unge sværger til mobilen som device nummer to, så er det tabletten, der hitter hos pensionisterne.  

 

Hvordan får de leveret? 

De unge har i en årrække skruet op for selvhenter-andelen, mens de ældre har holdt fast i levering til døren. Det ændrede sig noget under coronakrisen, da de yngre også fik leveret mere til døren. Det er dog ved at ændre sig igen, så de unge i større stil selv sørger for at bringe varerne det sidste stykke hjem.  

Læs mere om de forskellige befolkningsgruppers køb og vaner i E-handelsanalysen 2021- log ind og hent den.

 

 

Kontakt

Kommunikation & Presse

Søren Willemoes Poulsen

Kommunikationskonsulent
Erhvervspolitik & Analyse

Simon Bjerremann

Chefkonsulent