Gemt

Effektive vaccinationsprogrammer kræver inddragelse af private aktører

Nyhed

10. august 2022

De seneste års coronabekæmpelse har vist, at private aktører er centrale, når vi skal sikre et effektivt system til at teste og vaccinere danskerne. En ny lovændring betyder, at det fremover er regionerne der varetager al influenzavaccination, og det kan desværre medføre ringere adgang til vaccination for borgerne. I Dansk Erhverv opfordrer vi til, at regionerne fortsat inddrager de private aktører, så vi også i den kommende vintersæson kan sikre en god og effektiv vaccinationsindsats.

 

Med en ny lovændring flyttes influenzavaccination og øvrig sæsonvaccination nu til regionerne, og dermed skæres antallet af vaccinationssteder ned fra ca. 8000 vaccinationssteder i Danmark (= praktiserende læger, apoteker, og private virksomheder) til ca. 52 regionale vaccinationscentre (pr. juli 2022 jf. Sundhedsstyrelsens hjemmeside). Hvis man centraliserer al vaccination i de regionale vaccinationscentre, vil tilbuddet dermed rykke meget langt væk fra den enkelte borger.

For Dansk Erhverv er det afgørende, at alle de danskere, der ønsker at blive vaccineret, har nem adgang og mulighed for at blive det tæt på deres hjem. Det sikrer de bedste vilkår for en høj tilslutning og derfor en effektiv sygdomsbekæmpelse til gavn for hele samfundet. Vi så det på tydeligste vis under bekæmpelsen af COVID-19, hvor private aktører trådte til, så millioner af danskere kunne blive vaccineret hurtigt, effektivt og i nærheden af deres hjem. Det er uden tvivl en af årsagerne til, at mere end 80 pct. af danskere blev vaccineret mod COVID-19, og at den danske vaccinationsindsats har været en af de mest vellykkede i verden.

Nærhed og tilgængelighed er afgørende for tilslutningen
Vi ved fra forskning, at nærhed og tilgængelighed i vaccinationsprogrammet, har en positiv effekt på tilslutningen til influenzavaccinationsprogrammet. Private vaccinationsfirmaer og apotekerne vaccinerede sidste år 500.000 danskere, og der er således en meget stor del af danskerne der benytter sig af det nære tilbud.

Det er et tydeligt billede på, at offentligt-privat samarbejde er afgørende for opgaver som denne. Derfor opfordrer Dansk Erhverv til, at regionerne fortsat inddrager de private aktører i vaccinationsindsatsen. Vi har opbygget solid erfaring med vaccination i offentligt-privat samarbejde, og den erfaring skal vi udnytte og udvikle, når der igen bliver behov for at vaccinere danskerne mod influenza og lignende sygdomme.

Lige nu er de enkelte regioner i gang med at planlægge organiseringen af vaccinationsindsatsen fremover. Dansk Erhverv har kontaktet alle fem regioner og opfordret til dialog med potentielle leverandører, som har erfaring med at løse vaccinationsopgaven fra tidligere år, ligesom vi har opfordret til at man generelt inddrager private i opgaven.

Historisk bredt forankret vaccinationsindsats
Hidtil har sundhedsministeren kunnet fastsætte, hvilke vaccinationer, der gives vederlagsfrit i Danmark, herunder hvilke sygdomme, der vaccineres imod, og hvilke persongrupper, der kan få en given vaccine. For influenzavaccination har det været sådan, at sundhedsministeren i det tidlige efterår fremsætter en bekendtgørelse gældende for den kommende influenzasæson, der fastsatte hvilke risikogrupper, der kunne få vaccinationen gratis. Det har typisk været alle over 65 år samt særligt udsatte risikogrupper. Bekendtgørelsen beskrev ligeledes hvilket vederlag, der skulle gives til de læger, der ydede vaccinationen.

Inden vedtagelsen af den nye lovgivning har der ikke været krav til lægernes organisatoriske tilhørsforhold altså deres ansættelsessted, men blot, at vaccinationen skal gives af en læge eller på delegation fra en læge. Det har skabt et marked med en meget bredt forankret vaccinationsindsats og derfor en meget nem adgang til at blive vaccineret for de danskere, der måtte ønske det.

Som borger i risikogruppen kan du blive vaccineret hos din egen læge, men ofte også på dit lokale apotek, på din arbejdsplads, i supermarkedet, i den lokale idrætsforening, osv. Det har også skabt et marked for private virksomheder, som tilbyder vaccination f.eks. via arbejdsgiver eller på apoteket. De private aktører har med andre ord været med til at sikre en nem adgang til at blive vaccineret, lige gyldigt hvor i landet, man har befundet sig.

Men fra 1. juli 2022 er reglerne blevet ændret. Nu har sundhedsministeren mulighed for at stille krav til det organisatoriske tilhørsforhold for de læger, der skal give vaccinationen. Det betyder at man kan fastsætte, at kun læger som er ansat af regionerne, må give influenzavaccination – altså i praksis en hjemtagning. Dermed fratager man muligheden for at andre aktører, herunder apotekerne, de praktiserende læger samt private virksomheder, kan tilbyde vaccination.