Gemt

Stærkt økonomisk udspil fra Radikale Venstre vil løfte væksten og velfærden i Danmark

10. august 2022

Med ambitiøse forslag om at udfase efterlønnen og skattelettelser der gør det mere attraktivt at arbejde, vil Radikale Venstre løfte den strukturelle beskæftigelse med 23.000 i 2030. Samtidig peger de på potentialer for yderligere 25.000. Det er den helt rigtige vej for dansk økonomi i en tid, hvor vi hver dag taber omsætning og velfærd fordi vi mangler hænder på arbejdsmarkedet, udtaler Dansk Erhverv. 

Det sidste år har manglen på arbejdskraft været en af de allerstørste udfordringer i Danmark – både for virksomhederne og i det offentlige. Ifølge beregninger fra Dansk Erhverv har det kostet os mindst 49 mia.kr. i tabt omsætning alene på tre måneder i foråret. Uden nye reformer er kilden til øget beskæftigelse, højere vækst og endnu bedre velfærd imidlertid ved at tørre ud, og derfor kommer Radikale Venstres reformudspil på det helt rigtige tidspunkt.

”Fortidens reformer har skaffet os en sund og stærk økonomi i Danmark. Det har gjort os rigere. Vi har været i stand til at øge velfærden samtidig med, at vi er blevet stadig flere ældre, og uden at gældsætte os. Men ser vi fremad tårner udfordringerne sig op. Reformkilden til øget vækst, velfærd og beskæftigelse er ved at tørre ud. Derfor er det stærkt, ansvarligt og nødvendigt, at de radikale nu melder sig på banen med et økonomisk reformudspil, der sænker skatten på arbejde for de fleste, der får færre til at trække sig tilbage for arbejdsmarkedet før pensionsalderen, og som investerer i bedre velfærd for vores børn og ældre, i den grønne omstilling, i øget forskning og i bedre rammevilkår for virksomhederne” siger Jes Brinchmann Christensen, underdirektør i Dansk Erhverv. 

Vigtigt med fokus på, hvor pengene skal komme fra 
Når det offentlige i år kan bruge over 1.200 mia.kr. på forbrug, investeringer og overførsler mv., så skyldes det, at vi har et stærkt erhvervsliv, der er internationalt konkurrencedygtigt og som bidrager til, at over 3 mio. er beskæftiget i Danmark.  

Fortidens reformer har ifølge Finansministeriet gjort os omkring 290 mia. kr. eller ca. 10 pct. af BNP rigere, når vi når frem til 2025. Det har også øget den strukturelle beskæftigelse med ikke mindre end 250.000 og skaffet os omkring 77 mia.kr. til øget velfærd. Men der har de seneste år været alt for meget fokus på, hvordan vi bruger pengene på flere velfærdstilbud, og alt for lidt fokus på, hvordan vi også frem over får råd til mere velfærd.  
 
Uden nye reformer er den offentlige kasse til nye velfærdstilbud faktisk næsten tom frem mod 2030.  

”Det er befriende, at reformforslaget fra Radikale Venstre har fokus på, hvordan vi styrker beskæftigelsen, konkurrenceevnen og væksten i vores rigtig mange virksomheder i Danmark. Det er nemlig en forudsætning for øget vækst. Og for at vi også fremover har råd til øget velfærd. Uden fokus på flere indtægter, er der nemlig næsten ikke flere penge tilbage i de offentlige kasser frem mod 2030 til nye investeringer i den grønne omstilling, i digitalisering, i bedre velfærd og i en endnu stærkere konkurrenceevne i Danmark. Selv om det kommer meget sent og selv om der frem mod 2030 er behov for endnu mere ambitiøse reformer, så er det mit håb, at et bredt flertal på Christiansborg kan mødes om ambitiøse reformer, der skal sikre, at dansk økonomi også er sund og stærk i 2030” siger Jes Brinchmann Christensen.