Gemt

Godtgørelse for afskedigelse på grund af medlemskab af fagforening

09. december 2022

Det var i strid med foreningsfrihedsloven, at en arbejdsgiver opsagde en medarbejder efter et længere forløb, der begyndte ved medarbejderens indmeldelse i en fagforening. Medarbejderen blev tilkendt en godtgørelse på to måneders løn.

 

Reglerne
Efter foreningsfrihedsloven må en arbejdsgiver ikke undlade at ansætte en ansøger til en ledig stilling eller opsige en lønmodtager, fordi denne er – eller ikke er – medlem af en forening. En opsigelse af en lønmodtager i strid med loven kan medføre, at opsigelsen bliver underkendt, eller at arbejdsgiveren skal betale en godtgørelse til medarbejderen.

Sagen kort
Sagen vedrørte spørgsmålet, om opsigelse af en medarbejder i marts 2022 var i strid med foreningsfrihedsloven.

Allerede i december 2021 var der blevet rejst en sag mod arbejdsgiveren for chikane af medarbejdere, indblanding i valg af tillidsrepræsentant på virksomheden og opsigelse af tre medarbejdere, der havde indmeldt sig i faglige organisationer, herunder den medarbejder, som sagen drejede sig om. Denne sag var blevet forligt med arbejdsgiverens annullering af de tre opsigelser og betaling af en bod for organisationsfjendtlig adfærd.

Den 1. marts 2022 blev den pågældende medarbejder igen opsagt – denne gang som følge af et uheld på arbejdspladsen, hvor medarbejderen væltede et læs gipsplader, der faldt ned i en skakt. Af opsigelsen fremgik desuden, at medarbejderen havde mangel på erfaring og havde røget på arbejdspladsen i strid med rygeforbuddet.  

Medarbejderen påstod, at han og fire andre medarbejdere blev behandlet dårligt på arbejdspladsen, herunder ved tildeling af arbejdsopgaver, udelukkelse fra kørselsordning til arbejde og nedværdigende kaldenavne. Medarbejderen påstod, at denne behandling begyndte umiddelbart efter, at han havde meldt sig ind i en fagforening og i øvrigt havde relation til den tidligere sag fra december 2021 om organisationsfjendtlig adfærd.

Arbejdsgiveren påstod, at opsigelsen alene skyldtes de forhold, som var nævnt i opsigelsen, og at opsigelsen ikke var begrundet i medarbejderens medlemskab af fagforeningen.

Afskedigelsesnævnes kendelse
På baggrund af vidneforklaringerne lagde dommeren i Afskedigelsesnævnet til grund, at medarbejderne blev behandlet dårligt, efter at virksomheden var blevet bekendt med, at medarbejderne havde meldt sig ind i fagforeningen. Dommeren lagde herefter til grund, at der ikke var oplyst andre grunde til den negative forskelsbehandling af medarbejderne, og der således var en sammenhæng mellem medarbejderens indmeldelse i fagforeningen og opsigelsen.

Dommeren vurderede, at der ved uheldet hverken var tale om et forsætligt eller groft uagtsomt forhold, som i sig selv kunne begrunde en opsigelse, da der ikke var tidligere forhold af lignende art. Dommeren fandt desuden, at overtrædelsen af rygeforbuddet heller ikke – hverken alene eller sammen med uheldet – kunne begrunde en opsigelse af medarbejderen.

Sammenfattende fandt dommeren det ikke godtgjort, at medarbejderen var blevet opsagt, hvis han ikke havde været medlem af fagforeningen. På baggrund heraf vurderede dommeren, at opsigelsen var i strid med foreningsfrihedsloven og tilkendte medarbejderen en godtgørelse på 50.000 kr. svarende til knap to måneders løn.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen viser, at en arbejdsgiver ikke må forskelsbehandle en medarbejder som følge af medarbejderens medlemskab af en fagforening. En opsigelse, der vurderes at have sammenhæng med medarbejderens medlemskab i en fagforening, vil kunne medføre, at medarbejderen har ret til at blive genansat eller at få tilkendt en godtgørelse efter foreningsfrihedsloven.

Dansk Erhverv anbefaler, at medlemsvirksomhederne kontakter os, hvis en medarbejder påstår at være blevet forskelsbehandlet på grund af sit medlemskab i en faglig organisation.

 

Nyheden er baseret på Afskedigelsesnævnets kendelse af 21. november 2022 i sag nr. 20220351