; ;
Gemt

Ny emballagelov er stort skridt mod mindre affald og cirkulære emballager

01. december 2022

EU-kommissionen har præsenteret et nyt skelsættende forslag med blandt andet reduktions- og genbrugsmål for emballager. Det er en milepæl mod et samfund med mindre affald, mener Dansk Erhverv, der opfordrer til en målrettet indsats for at få det til at lykkedes. 

 

Med sit forslag om en ny emballagelov tager EU-kommissionen et stort skridt mod en fremtid med mindre emballage, mere genbrug og langt mere genanvendeligt plast i nye emballager.  

”Dansk Erhverv deler de cirkulære ambitioner i tiltaget, og især harmoniseringstiltagene i forslaget er noget som vil støtte op om erhvervets grønne ambitioner på emballageområdet, især når det gælder mærkningsordninger og designkriterier for emballage” siger Andreas Hastrup Clemmensen, chefkonsulent for cirkulær økonomi i Dansk Erhverv.  

Rammevilkår skal sikre velfungerende løsninger 

 Af tiltagene kan nævnes stigende reduktionsmål og genbrugsmål for emballager pr. produktgruppe, hvilket bl.a. betyder at 80 pct. af alle takeaway-kopper skal være genbrugelige i 2040. Herudover er der konkrete designkrav til emballager, herunder krav til genanvendt indhold i plastemballager. 

Selvom det er positivt, at kommissionen præsenterer en helhedsplan for, hvordan hele emballageområdet kan reformeres, stiller det også en række nye krav til erhvervslivet, som ikke kan løftes alene. Derfor efterspørger Dansk Erhverv, at erhvervslivet inddrages i løsningerne.

”Der er med forslaget i bund og grund tale om en stor omvæltning ift. hvordan man håndterer emballage i dag. For at stille krav til mere genanvendelse er man afhængig af både affaldssortering, genanvendelsesindustrien og resten af værdikæden. Derfor er der brug for at tænke helhedsorienteret i løsningerne, og vi vil meget gerne inddrages så vi sikrer effektive løsninger, som fungerer i praksis for både virksomheder og forbrugere” siger Andreas Hastrup Clemmensen.

Derudover vil genbrugsløsninger kræve en adfærdsforandring hos forbrugerne, der i dag er vant til komforten i at købe en kop kaffe på farten og ikke skulle tænke over, hvad vi gør af emballagen.

”Succesen af genbrugsemballager afhænger af, om de returneres efter brug, og at man kan sikre hygiejne og logistik så de brugte emballager der kommer retur kan håndteres forsvarligt og genbruges. Vi har derfor brug for velfungerende og simple rammevilkår, som sikrer, at det i højere grad bliver attraktivt at genbruge emballagen,” siger Andreas Hastrup Clemmensen.

Kontakt

Klima, energi og miljø

Andreas Hastrup Clemmensen

Chefkonsulent
Medarbejderprofil