; ;
Gemt

Sustain guider til en billigere elregning: Giver 3 råd og en særlig opfordring

01. december 2022

Mens danske virksomheders varme- og elforbrug tidligere var noget, man tog sig af i teknisk afdeling, er det nu for længst blevet en dagsorden på direktionsgangen. Det oplever energiservice-virksomheden Sustain, der har travlt med at betjene velforberedte kunder.

 

SustainSolutions.jpg

Tidligere var svaret ofte ret vævende, når energiservicevirksomheden Sustain spurgte ind til energiforbruget hos deres kunder.

”Mellem 200.000 og 1.000.0000 kWh om året – det er ikke så vigtigt,” kunne svaret for eksempel lyde.

Sådan er det ikke længere.

”Nu ved de fleste af vores kunder, om de bruger 21.223 eller 21.224 kWh om året, så man har fået langt mere fokus på at kende sit forbrug,” siger Henrik Bielefeldt, chef for projektudvikling i Sustain.

Som specialist i at klimaoptimere ejendomme og i at udvikle den infrastruktur, der skal til for at realisere virksomheders klimamål, har Sustain på tæt hold oplevet, hvordan prisstigninger på energi og varme har fået erhvervsledere til at ændre syn på energi og nu er ivrige efter at få gået deres forbrug efter i sømmene.

Men selvom virksomhederne ifølge Henrik Bielefeldt nu generelt sætter sig langt bedre ind i deres energiforbrug end tidligere, er det vigtigt at prioritere rigtigt og begynde klogt, når energiregningen skal slankes.

Derfor har Sustain en 360-graders tilgang til energioptimering, og Henrik Bielefeldt giver gerne råd til at komme godt på vej mod en billigere elregning.

”Det er først, når vi sætter gang i noget, at vi begynder at spare på CO2 og energi. Indtil da har vi bare forsøgt at blive klogere. Det er også vigtigt. Men det er sjovere at gøre noget konkret og at se effekterne af det,” siger Henrik Bielefeldt.

Første råd: Husk energistyring

”Det første råd er: Log ind på din energistyring, dit CTS-system. Hvis du ikke har et, så få et energistyringssystem. Det kræver sjældent den store investering eller den store ingeniøreksamen lige at kigge på, hvordan systemerne kører i forhold til, hvordan en virksomhed drives.”

”Det er 90 procent af gangene noget, vi har med i vores oplæg. Få mere intelligent styring af varme, ventilation og strøm, for så kan man komme langt. Vi kan som regel skære 15 procent af virksomheders energiforbrug og 20 procent af virksomheders varmeforbrug”

”Der er mange, der bliver overrasket over, hvor dårlig deres styring er. Når vi kommer ud, er der steder, hvor der hele weekenden kører varme og ventilationssystemer, som var det hverdag.”

Andet råd: Gør det, du tror, du har gjort

”Det handler om at gå sine tiltag efter. Vi hører mange sige, at de har LED alle steder. Altså lige bortset fra de steder, hvor de ikke har fået skiftet til LED. Enten fordi de ikke mener, det har kunnet betale sig, eller hvor det bare ikke blev gjort.”

”Her er det vigtigt at tjekke, om man virkelig har været hele vejen rundt. Virksomhederne har haft travlt de seneste par år, og det har været opgangstid, så det kan godt være, at teknisk afdeling er blevet bedt om at lave noget andet, så energirenoveringen stadig står på to do-listen”

Tredje råd: Vær din egen detektiv

”Hold øje og tjek, at dit varmeforbrug følger kurverne. Se, om der er et eller andet galt. Man kan selv godt lege detektiv ved at lave et Excel-ark med en graf, for det kan afsløre rigtig meget, hvis man hver måned lægger en graf ovenpå og dermed løbende holder øje med sit energiforbrug.”

”Det kan for eksempel være varmen på lageret og lagerportene. Du kan i dag få varmestyring, så når du åbner din port, skrues der ned, og når du lukker, skrues der op. Ellers går det helt amok med varmen.”

En særlig opfordring

For Sustain har det aldrig været svært at sælge deres ydelser til den tekniske afdeling hos deres potentielle kunder. Udfordringen har tidligere i højere grad været, når spørgsmålet om energirenovering er blevet behandlet på direktionsgangene, at forretningsudvikling har vægtet højere end driftsoptimering.

Det var inden energikrisen, og allerede dengang var mange medarbejdere i teknisk afdeling opmærksomme på fordelene ved at gøre en ekstra indsats for at sænke energiforbruget.

”Jeg tror, at der sidder mange tekniske chefer derude lige nu, som har fortjent en stor ekstra julegave fra deres CEO eller CFO, fordi de pressede noget igennem for to-tre år siden, selvom det ikke var så vigtigt,” siger Henrik Bielefeldt.

Han håber samtidig, at virksomhederne holder fast i de gode takter, når priserne på energi falder igen.

”Mit opråb til virksomhederne vil være: Hold nu momentum. Det handler ikke om at sørge for vores forretning, men det er ikke sidste gang, tror jeg, at vi ser sådan nogle skvulp, så hvis man vil have noget tryghed og noget luft for sin virksomhed, er det netop nu, man skal gøre noget.”

Kontakt

Kommunikation & Presse

Liv Østerstrand Rasmussen

Journalist og kommunikationskonsulent