; ;
Gemt

Nye regler for producentansvar – er du klar til 2023 eller 2025?

06. juli 2022

I Danmark træder det udvidede producentansvar for emballage i kraft 1. januar 2025, men i langt de fleste EU-lande, hvor der allerede er et eksisterende producentansvar for emballage, skal de nye fælles EU-regler træde i kraft senest 1. januar 2023.

 

Nye regler om emballage træder i kraft i de øvrige EU-lande senest 1. januar 2023  
I Danmark træder det udvidede producentansvar for emballage i kraft 1 januar 2025, men i langt de fleste EU-lande, hvor der allerede er et eksisterende producentansvar for emballage, skal de nye fælles EU-regler træde i kraft senest 1. januar 2023.  H

Hvad er det udvidede producentansvar?  
Princippet i det udvidede producentansvar er, at producenten skal betale for det affald, der genereres fra emballage. Det udvidede producentansvar er en del af EU’s mål om at nedbringe mængden af affald og sikre øget genanvendelse af særligt emballageaffald i de kommende år. Alle EU-lande skal indfri obligatoriske mål for genanvendelse af emballager i hhv. 2025 og 2030. Her er producentansvaret et af hovedelementerne til at opnå dette. I Danmark er en politisk aftale om rammerne for producentansvaret lige på trapperne, og i 2023 skal reglerne præciseres i en bekendtgørelse.  

Hvad skal virksomheder gøre?
Alle virksomheder, der sælger til et andet EU-land, skal registreres i det gældende lands EPR-system. Sælger man til Tyskland vil det for eksempel betyde, at man skal registrere sig på Verpackungsregister, der er den tyske myndighed, som er ansvarlig for at drive det tyske EPR-system. Her skal sælgere på online platforme som Amazon og eBay også registrere sig i de nationale systemer for at kunne fortsætte med at sælge. Er man ikke registreret, vil man blive fjernet fra platformen.  

Selvom EPR-systemer i udgangspunktet refererer til producenter, vil man som sælger i et andet EU-land blive omfattet af de nye EPR-regler. Det er derfor afgørende, at man er registreret i deres nationale systemer for at kunne fortsætte med at sælge til andre EU-lande.   

Dansk kollektivordning for virksomheder
Dansk Erhverv er sammen med en række andre aktører medstifter af foreningen VANA - Dansk Emballageansva, der skal etablere og drive en non-profit kollektivordning, som kan opfylde danske producenters og importørers forpligtelser vedrørende det udvidede producentansvar på emballage i Danmark.
 
Forening forventes at ændre navn i 2022 og være klar til at drive systemet fra 1. januar 2025. Du kan læse mere om foreningen og tilmelde dig deres nyhedsbrev her.

Vil du vide mere om det udvidede producentansvar?
Du kan læse mere om producentansvaret her: Producentansvar på emballage gør virksomhederne ansvarlige for affaldsbehandlingen – status på implementering (danskerhverv.dk)
  
Se direktøren for VANA, Marianne Roed Jakobsen, fortælle om producentansvaret og kollektivordningen: Webinar om udvidet producentansvar på emballage (danskerhverv.dk).

Læs mere om producentansvar for emballage

Kontakt

Klima, energi og miljø

Andreas Hastrup Clemmensen

Chefkonsulent
Medarbejderprofil