; ;
Gemt

Få overblikket: Her er de vigtigste punkter i den nye bekendtgørelse om udvidet producentansvar på emballage

04. april 2024

Dansk Erhvervs emballageeksperter har tygget den nye bekendtgørelse om udvidet producentansvar på emballage igennem og giver dig her de vigtigste punkter. Du bliver blandt andet klogere på, hvem der har ansvaret.

Hvorfor er den nye bekendtgørelse vigtig?
Fremstiller, importerer eller gør du på anden vis emballage tilgængelig i Danmark, så bliver du fra 1. juli 2025 ansvarlig for håndtering af emballagen, når det bliver til affald.

Er du producentansvarlig, så skal du senest d. 31. august i år registreres ved Dansk Producentansvar - det nemmeste er at melde sig ind i VANA, som du kan læse mere om her

Det skal du vide
Den nye bekendtgørelse indeholder en række detaljer, men blandt de vigtigste er producentdefinitionen.

Der kun er én der kan være producentansvarlig for hvert stykke emballage. Af bekendtgørelsen fremgår det at den producentansvarlige både kan være en fabrikant, importør eller distributør.

Får man emballage fremstillet under eget navn eller varemærke bliver man producentansvarlig, dog bliver fabrikanten producentansvarlig, hvis der sælges til mikrovirksomheder.

Virksomheder etableret i en anden EU-medlemsstat eller i et tredjeland bliver producentansvarlig, når de sælger til en slutbruger i Danmark.

Hvad skal du registrere?
Ved registrering til Dansk Producentansvar skal du ud over generelle oplysninger om virksomheden registrere forventede mængder tilgængeliggjort emballage i 2024 angivet i kilo.

Tilgængeliggør du over 8 tons på et år, skal den forventede mængde opdeles på 8 materialetyper som plast, pap og glas (se bilag 2 i bekendtgørelsen).

Ender din emballage som farligt affald, eller SKAL det sorteres som restaffald ved slutbrugere, skal det også angives.

Indberetningen skal fordeles på henholdsvis husholdnings- og erhvervsemballage.

Læs mere om producentansvar for emballage

Kontakt

Klima, energi og miljø

Andreas Hastrup Clemmensen

Chefkonsulent
Medarbejderprofil