Gemt

Opløftende aftale om international arbejdskraft

29. juni 2022

Dansk Erhverv glæder sig over den netop indgåede aftale om beløbsgrænsen, der skal sikre mere udenlandsk arbejdskraft. Et vigtigt skridt i den rigtige retning, lyder det fra adm. direktør Brian Mikkelsen.

 

Et politisk flertal bestående af regeringen, Venstre, Socialistiske Folkeparti, De Konservative, De Radikale, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne står bag en ny aftale om international arbejdskraft. Den indebærer blandt andet en beløbsgrænse på 375.000 kroner i en periode på tre år. En opholds- og arbejdstilladelse opnået efter ordningen kan vare op til fem år.

”Siden forhandlingerne strandede tidligere på året, har Dansk Erhverv opfordret til, at parterne genoptog forhandlingerne. Det har de ikke bare gjort, de har også landet en aftale og dermed løst den knude, der nærmest virkede helt uløselig. Det vil jeg meget gerne kvittere stort for. For manglen på arbejdskraft er stor. For cirka en måned siden regnede vi os frem til, at manglen på hænder siden februar har kostet danske virksomheder mindst 49 milliarder kroner i tabt omsætning. Så ethvert skridt i den rigtige retning tæller,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Opfordrer til nationalt kompromis
Brian Mikkelsen peger på, at manglen på arbejdskraft er rekordstor. Det løser den indgåede aftale om udenlandsk arbejdskraft en del af, men langt fra 100 procent. Derfor er der behov for at fortsætte den gode linje. Der er ikke udsigt til, at udfordringerne med mangel på arbejdskraft bliver mindre i de kommende år. Derfor er det vigtigt at parterne fortsætter det gode samarbejde, som de med aftalen i dag har bevist, kan lade sig gøre.

”Igen og igen og igen hører jeg fra virksomheder, der opgiver at levere på ordrer og er nødt til at sige nej til nye kunder og opgaver, fordi de mangler folk, og fordi der ikke er kvalificerede ansøgere til de ledige stillinger, de slår op. Det skaber et kæmpe pres hele vejen rundt. På lidt længere sigt kan udfordringerne med mangel på arbejdskraft komme til at få konsekvenser for den grønne omstilling og for opretholdelsen af et velfærdssamfund, som også forudsætter at der er tilstrækkelig med folk med de rigtige kvalifikationer for at kunne fungere. I dag har vi fået en bred politisk aftale, og opfordringen herfra lyder, at Folketingets partier sætter sig ned og laver en bred og ambitiøs aftale, der skal sikre den arbejdskraft, som Danmark har brug for nu og i fremtiden. At man laver et nationalt kompromis,” siger Brian Mikkelsen.