Gemt

Kommentar: Ekstremt høje prisstigninger rammer dansk erhvervsliv

15. juni 2022

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at det samlede producentprisindeks for varer steg med 37,3 % i maj i forhold til samme måned sidste år. Det er et stort set uændret niveau i forhold til april, hvor producentpriserne viste en stigning på 37,2%. Importprisindekset er samtidig steget med 22,1% over det seneste år, hvilket ligeledes er den største stigning i statikkens historie.

 

Det er rent udsagt ekstreme prisstigninger, der rammer dansk erhvervsliv i øjeblikket. Det gør kun ondt værre, at prisstigningerne bliver stadig mere bredt funderet. Priserne på såvel råvarer, fødevare, kemiske produkter og energi er braget i vejret over det seneste år.

Det er kombinationen af et kraftigt globalt opsving og et fortsat pres på de globale forsyningskæder, der har sendt virksomhedernes producent- og importpriser mod himlen. Dertil har krigen i Ukraine givet et yderligere løft til energipriserne og en række råvarepriser.

Ser vi fremad hen over sommeren, så er der tegn på at stigningen i virksomhedernes producent- og importpriser forhåbentlig er ved at have toppet. Usikkerheden er dog enorm i øjeblikket og yderligere prisstigninger kan desværre ikke afvises som tingene ser ud nu.

Forbrugerprisinflationen ville ligge fastlåst på højt niveau frem mod efteråret
En del af den voldsomme stigning i virksomhedernes producent- og importpriser vil blive sendt videre til forbrugerne over de kommende måneder. Ifølge tal fra Danmarks Statistik varslede 65% af detailvirksomhederne i maj, at de ville priserne over de kommende tre måneder. Det er et ekstraordinært højt niveau, der tilmed er bredt funderet på tværs af detailsektoren.

Det er en udvikling, der vil bidrage til at fastholde forbrugerprisinflationen på et relativt højt niveau resten af året. Som tingene ser ud nu, så forventer vi at forbrugerprisinflationen vil blive fastholdt på det nuværende høje niveau omkring 7% hen over sommeren og det tidlige efterår.

Kontakt

Politik og Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil