; ;
Gemt

Kommentar: Rekordmange ledige stillinger i den private sektor

09. juni 2022

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af ledige stillinger i den private sektor steg med 2.600 i første kvartal til i alt 68.300. Det er det højeste i statistikkens levetid. Det er et ekstremt højt niveau, der er hele 94 pct. større end første kvartal 2020, hvor coronakrisen sendte det danske arbejdsmarked til tælling.

 

Der er ekstremt mange ledige stillinger i øjeblikket. Virksomhederne kan ikke besætte de mange ledige stillinger, fordi det er meget svært at rekruttere arbejdskraft.

I løbet af det seneste år er de ledige stillinger fløjet i vejret. Det viser med alt tydelighed, at styrken i det danske beskæftigelsesopsving er meget kraftigt. Det har bragt ledigheden ned til det laveste niveau i 14 år. Det gør det meget svært for virksomhederne, at få besat de mange ledige stillinger. I stedet må virksomhederne sige nej til ordrer.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at 41 pct. af virksomhederne i serviceerhvervene må sige nej til ordrer pga. mangel på arbejdskraft. Det er brandærgerligt, at mange virksomheder må sige nej til ordrer, fordi de mangler hænder.

Derfor er det helt centralt, at politikerne har fokus på tiltag, der øger arbejdsudbuddet for private virksomheder nu og her. Det er mest oplagt, at øge mulighederne for at rekruttere arbejdskraft fra lande udenfor samt at nedbringe den offentlige beskæftigelse. Det er to konkrete tiltag, der her og nu kan sikre flere hænder til private virksomheder.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil