{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
31. maj 2022
Det Økonomiske Råd forventer i sin nye rapport, at dansk økonomi fortsat vil vokse med 3,5 pct. i år ift. 2021, og at presset på dansk økonomi vil få manglen på arbejdskraft til at løbe op i hele 106.000. Men de forventer også, at tempoet i væksten vil aftage, og at usikkerheden er stor blandt andet på grund af den internationale udvikling, forsyningskæderne med videre. Dansk Erhverv deler de forventninger.
”Vi ser altså ind i en potentiel situation med mulig lavere vækst og høj inflation, men samtidig forbliver kapacitetspresset i økonomien på et meget højt niveau. Det understreger vigtigheden af, at finanspolitikken bliver ført så stramt, så de økonomiske bukser ikke ryger af. Indtil videre har Folketinget i år gennemført ufinansierede tiltag for 15 milliarder kroner. Der forhandles om en såkaldt hjælpepakke til inflationsramte danskere. Det på trods af, at en sådan pakke kan forværre og forlænge problemet yderligere, hvis den er ufinansieret. Det er den gale vej at gå. I stedet bør man stramme op, så kapacitetspresset i dansk økonomi bliver mindre. Det kunne for eksempel være gennem en reduktion i antallet af offentligt beskæftigede, hvilket også ville kunne afhjælpe de fortsat omfattende rekrutteringsproblemer i den private sektor,” siger Morten Langager, direktør i Dansk Erhverv.
Virksomhederne skriger fortsat på kvalificeret arbejdskraft
Over en bred kam mangler danske virksomheder fortsat arbejdskraft. I sidste uge offentliggjorde Dansk Erhverv beregninger, der viste, at manglen på hænder og hjerner indtil videre har kostet dansk erhvervsliv mindst 49 milliarder i tabt omsætning på bare tre måneder her i 2022. Ifølge Det Økonomiske Råd vil der i år mangle ikke færre end 106.000 par hænder i Danmark. Det er væsentligt flere end i Finansministeriets nyeste prognose, som lyder på 80.000.
”Der er ingen tvivl om, at det er en politisk pligtopgave at gøre noget ved den akutte mangelsituation, som desværre har hersket alt for længe uden tilstrækkelige løsninger. Det Økonomiske Råd peger da også netop på et usædvanligt højt kapacitetspres på arbejdsmarkedet. Rådet anbefaler blandt andet en permanent lavere indtægtsgrænse i beløbsordningen for udenlandsk arbejdskraft, og det er så absolut den rigtige vej at gå. I øvrigt er det også værd at notere sig, at rådet skriver, at en lavere indeksering af pensionsalderen vil gøre det mere sandsynligt, at man engang i fremtiden skal foretage en finanspolitisk stramning. Det er sund fornuft, at vi holder fast i den eksisterende aftale for indeksering af pensionsalderen,” siger Morten Langager.
Vigtigt med høj, ensartet CO2-afgift
Morten Langager tilføjer, at Dansk Erhverv er helt enige med Vismændene i, at de annoncerede tilskudspuljer til grøn omstilling vil kunne øge usikkerheden om de fremtidige rammevilkår for den grønne omstilling.
”Klimaet kan ikke vente. Det er derfor, at vi i Dansk Erhverv klart anbefaler en høj, ensartet CO2-afgift for alle, som så skal kombineres med generelle lempelser i erhvervsbeskatningen. Det kan være ved at sænke selskabsskatten eller indføre generelle fradragsordninger, der gælder for alle de virksomheder, som foretager grønne klimainvesteringer. På den måde forsinker vi ikke den grønne omstilling, og vi får en grøn skattereform, der gør Danmark grønnere og rigere, ikke grønnere og fattigere,” siger Morten Langager.