; ;
Gemt

God PtX-aftale skal følges op af meget mere havvind

15. marts 2022

Et bredt politisk flertal har netop indgået en aftale om power-to-X. Det er positivt, at parterne forbedrer rammevilkårene for PtX-sektoren og anerkender behovet for massiv udbygning af vedvarende energi, lyder det fra erhvervsorganisationen.

 

Dansk Erhverv hilser den nye PtX-aftale velkommen. Power-to-X og nye grønne produkter spiller en nøglerolle i omstillingen af både tung transport såsom lastbiler, fly og skibe, den tunge industri og landbruget – og dermed i bestræbelserne på at blive et klimaneutralt samfund. Ikke mindst bredden af aftalen glæder erhvervsorganisationen.

”Både klimakrisen og den sikkerhedspolitiske situation understreger det akutte behov for meget mere grøn energi. Omstillingen afhænger af power-to-X, som igen afhænger af adgang til rigelige mængder vedvarende energi. Danmark har masser af havvind, og det giver os mulighed for at blive frontløber på PtX. Dansk Erhverv har længe plæderet for en åben dør-ordning, så det er særdeles positivt, at aftalen lægger op til at fastholde ordningen for PtX-projekter og i det hele taget løse udfordringen med mangel på grøn strøm. Vi håber, at den brede aftale nu sikrer stabil og hurtig fremdrift på området,” siger markedschef for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv Ulrich Bang.

Titusinder af nye grønne arbejdspladser i yderområderne
Foruden at bidrage til klimaomstillingen og dansk og europæisk sikkerhed kan en grøn dansk PtX-industri skabe titusindvis af arbejdspladser, generere milliarder i eksportindtægter og bidrage til lavere elpriser for danske forbrugere og virksomheder.

”Det er positivt, at aftaleparterne skaber bedre rammevilkår for en markedsdrevet PtX-sektor. I Dansk Erhverv har vi bl.a. peget på vigtigheden af direkte linjer og en styrket udbygning af brintinfrastrukturen på tværs af landet og til Tyskland. Her peger aftalen i den rigtige retning. Men i løbet af meget få år kan det grønne PtX-kapløb mellem de europæiske lande være afgjort. Derfor er det afgørende, at vi meget hurtigt udbygger massivt med havvind i den danske del af Nordsøen. Hastigheden i VE-udbygningen er altafgørende,” siger Ulrich Bang.

For yderligere information kontakt:Markedschef for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv Ulrich Bang, uba@danskerhverv.dk, mobil: 21 57 94 17

Kontakt

Klima, energi og miljø

Ulrich Bang

Underdirektør
Medarbejderprofil