Gemt

Vi skal omfavne velfærdens paradokser

08. marts 2022

Christina Grøntved, adm. direktør i Incita og medlem af Velfærdsrådet, fortæller om sit syn på fremtidens velfærdsudfordringer.

 

Hvorfor mener du, at der er brug for Velfærdsrådet?
Fordi vi står over for en åbenlys demografisk udfordring på hele velfærdsområdet. At der bliver færre hænder til at tage sig af flere borgere.  

Samtidig har velfærdssystemet i Danmark vokset sig komplekst og uigennemsigtigt. Der er behov for nye idéer og løsninger, hvis vi i fremtiden skal kunne møde borgernes behov for ældrepleje, social støtte, børnepasning og sundhedstilbud.

Jeg mener, at vi får de bedste og mest holdbare idéer ved at inddrage og ansvarliggøre både civilsamfund, offentlige, private og selvejende aktører. Der er ganske enkelt brug for samskabelse. Jeg kommer selv fra en erhvervsdrivende fond med et socialt formål, og jeg mener, vi har et medansvar for at byde ind med vores ressourcer og erfaringer.

Hvad ser du som de største udfordringer på velfærdsområdet nu og fremadrettet?
Et samfund og en verden fuld af paradokser og komplekse problemstillinger matcher rigtig dårligt med et standardiseret, harmoniseret velfærdssystem, hvor alle har krav på de samme ydelser. Velfærdssystemet favner ikke, at borgere i samme situation har forskellige behov. Der er brug for et system, der kan håndtere differentierede løsninger. Det gælder på alle velfærdsområder.

Incita arbejder med at integrere mennesker på arbejdsmarkedet og oplever uhensigtsmæssighederne ved one-size-fits-all-modellen. Én kontanthjælpsmodtagere uden erfaringsfaring får job via en virksomhedspraktik, en anden får job via coachende samtaler med en jobkonsulent, der er skabt en tillidsfuld relation til. 

På beskæftigelsesområdet er der stort fokus på at registrere og dokumentere processen – fx hvor mange møder der afholdes, hvor mange minutter de varer, fremmøde m.m. Vi bør i stedet fokusere på outcome – opnåede vi den ønskede effekt? Og så give mere metodefrihed til vejen frem til det ønskede resultat.

Har du nogle bud på kort- eller langsigtede løsninger, som du tager med i Velfærdsrådet?
Det er enormt svært, men der er blandt andet behov for mere differentierede velfærdsløsninger. Der er behov for at se det enkelte menneske. Vi skal også turde sige, at ”du har ikke brug for særlig meget hjælp, fordi du har et godt netværk” – og så bruge pengene dér, hvor der virkelig er behov.

Vi skal acceptere, at verden er kompleks og paradoksfyldt. Nogle løsninger virker nogle gange til nogle mennesker. Ikke alle skal have de samme velfærdstilbud.

Derudover skal vi have genskabt tilliden til systemet. Det, tror jeg, kan løses ved en større grad af inddragelse og engagement. Velfærden i Danmark er vores alles. Vi har alle et ansvar for den gode velfærd i Danmark.

I bund og grund skal løsningen findes i at bruge pengene klogt. Ikke ved at tilføre flere penge til velfærdsområdet.

Kontakt

Strategi og Projekter

Anna-Katrine Romer Vingtoft

Strategi- og transformationschef
Medarbejderprofil
Sundhed, velfærd & oplevelse

Mette Feifer

Vicedirektør
Medarbejderprofil