; ;
Gemt

Kronprinsparret og Dansk Erhverv sætter fokus på grønne eksportmuligheder i Vietnam

03. november 2022

Der blev underskrevet samarbejdsaftaler og skabt opmærksomhed om danske løsninger indenfor vindenergi og energieffektivitet, da Kronprinsparret, Dansk Erhverv og 35 virksomheder besøgte Vietnam den 1.-2. november 2022.

Dansk Erhverv var medarrangør af det officielle eksportfremstød med Kronprinsparret til Vietnam, hvor der blev sat fokus på den grønne omstilling med sektorspor for henholdsvis vindenergi og energieffektivitet. 

Dansk Erhverv deltog sammen med medlemmerne Vestas Wind Systems, DSV, Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) og UXV Technologies. Fremstødet havde til formål at skabe opmærksomhed i Vietnam på danske løsninger indenfor vindenergi og energieffektive produktionsløsninger, hvor Danmark er en sværvægter globalt.

”Vores medlemmer er nogle af Danmarks førende virksomheder indenfor grøn omstilling, så jeg er glad for at vi kan være med til at skabe opmærksomhed på grønne muligheder og til at styrke relationerne til myndighederne herude” siger Gitte Lillelund Bech, Direktør i Dansk Erhverv. 

Det at styrke relationer til myndighederne er især vigtigt i et land som Vietnam, som kendetegnes af store statsejede selskaber, og hvor lovgivning i mange år har spændt ben for en udrulning af vindenergi i Vietnam. Derfor var Dansk Erhvervs chef for Energi, Miljø og Klima, Ulrich Bang, også meget tilfreds med opbakningen fra virksomheder og myndigheder i både Danmark og Vietnam.

”Der har tydeligvis været stor interesse fra vietnamesisk side i at høre mere om vores løsninger, og jeg tror på, at vi som samlet delegation kan være med til at skabe opmærksomhed her i Vietnam” understreger Ulrich. 

På trods af, at fremstødet foregik mens der var valg i Danmark og ministre derfor ikke måtte deltage, så lykkedes det at få deltagelse fra højt niveau i Danmark i form af departementschef i Udenrigsministeriet Jeppe Tranholm-Mikkelsen og Klimaambassadør Tomas Anker Christensen. Men det var Kronprinsparret, som stjal det meste af opmærksomheden. 

Kronprinsparret har nemlig en helt særlig tilknytning til Vietnam, da hans kongelige højhed Kronprins Frederiks far Prins Henrik har boet i Vietnam i sin barndom. Det var også netop i Vietnam, at hendes kongelige højhed Kronprinsesse Mary første gang deltog i et officielt statsbesøg sammen med hendes majestæt Dronning Margrethe for 12 år siden. Kronprinsparrets deltagelse og engagement var med til at gøre fremstødet til en succes, blandt andet fordi deres deltagelse var med til at sikre opbakning fra højt niveau i Vietnam.

Grønne aftaler underskrives
Danske virksomheder har været i Vietnam og mange år, og flere af virksomhederne har allerede lokale kontorer og samarbejdspartnere i Vietnam. Disse samarbejder blev stadfæstet og styrket gennem underskrivelse af intet mindre end 14 samarbejdsaftaler under overværelse af Kronprinsparret og den vietnamesiske viceminister for handel og industri Dang Hoang An.

Blandt virksomhederne, der underskrev aftaler, var Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) og DSV, som begge ser et stort potentiale i Vietnam. DSV havde derfor sendt deres CEO Jens Bjørn Andersen til Vietnam, så han personligt kunne møde DSV’s vigtigste kunder og partnere. 

Samarbejdsaftalen, som DSV underskrev, var med PC1 Group Joint Stock Company og havde til formål at styrke partnerskabet mellem virksomhederne og sikre transportløsninger til at støtte op om den grønne omstilling i Vietnam med et særligt fokus på bæredygtighed. 

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) underskrev hele tre samarbejdsaftaler med forskellige samarbejdspartnere om ambitiøse vindmølle-projekter i Asien og de omkringliggende lande. En af aftalerne blev indgået med Pacific Corporation, hvor samarbejdet går ud på at udvide Vinh Tan Havn, som på sigt vil kunne bruges til etablering og servicering af offshore vindmølleparker i Vietnam. 

”At DSV og CIP begge underskriver aftaler med deres partnere herude viser dels, at de allerede har et godt udgangspunkt for deres forretninger herude, dels at der forsat er et uudnyttet potentiale. Jeg håber, at eksportfremstødet er med at skubbe samarbejdet fremad, og jeg er spændt på at følge, hvad der kommer ud af aftalerne” siger Gitte Lillelund Bech. 

Åbning af Vestas kontor i Vietnam
Efter det officielle besøg med Kronprinsparret i Hanoi fløj hans kongelige højhed Kronprinsen til den sydlige storby Ho Chi Minh City for bl.a. at deltage i åbningen af Vestas’ kontor. ”Det er vigtigt med lokal tilstedeværelse, når man vil ind på et marked som det vietnamesiske, med de udfordringer og muligheder der er her. Det er derfor en tydelig manifestation overfor de vietnamesiske myndigheder og samarbejdspartnere, når Vestas åbner endnu et kontor her. Så er man virkelig ”open for business”” understreger Ulrich Bang. 

Se flere billeder fra besøget her:

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

EU og International

Michael Bremerskov Jensen

Fagchef for international handel
Medarbejderprofil