Gemt

Fremtidens ældre: Over 40 procent kender ikke til det frie valg

15. november 2022

En analyse fra Dansk Erhverv viser, at mindst 40 pct. af de kommende ældre ikke kender til fritvalgsordningen på ældreområdet. På trods af disse bekymrende tal, så mener 80 pct. af de kommende ældre, at frit valg er vigtigt for deres velfærd.

 

Dansk Erhverv har problematiseret det manglende kendskab til frit valg blandt de kommende ældre i mediet OPS-indsigt.dk.

Mellem 40-58 pct. kender ikke til frit valg inden for hjemmehjælp og plejehjem
Den seneste analyse fra Dansk Erhverv viser, at fire ud af ti af de kommende ældre i alderen 60-69 år ikke kender til fritvalgsordningen på hjemmehjælpsområdet, mens knap seks ud af ti ikke kender til fritvalgsordningen på plejehjemsområdet.

imagexyrsa.png

”Dagens ældre er ikke ens, men har derimod mange forskellige behov og ønsker til deres hverdag. Netop derfor er det altafgørende, at de ældre har både valgfrihed og selvbestemmelse. Derfor er det ikke godt nok, når mellem 40 og 58. pct ikke kender til muligheden for frit valg. Det underminerer de ældres rettigheder til selv at bestemme, og er til fare for at skabe A og B hold i vores samfund.” siger Anders Olesen, politisk konsulent i Dansk Erhverv.

80 pct. mener, at fritvalgsordningen er vigtig for deres velfærd

Selvom hhv. 40 pct. og 58 pct. af de kommende ældre ikke kender til fritvalgsordningen indenfor hjemmehjælp og plejehjem i dag, så mener hele otte ud af ti, at det frie valg er vigtigt på begge områder.

Graf 2.jpg

”Som vi kan se på tallene, så er frit valg vigtigt for de kommende ældre. Derfor er der behov for, at kommunen aktivt informerer borgerne om deres muligheder og lader dem træffe frie og oplyste valg. Vi har i Dansk Erhverv forslået en uvildig ældre vejleder, som kan informere om relevante ydelser. På den måde kan de ældre selv vælge, hvad der passer dem bedst og få mest kvalitet for pengene. Det er nemlig indbegrebet af frit valg.” afslutter Anders Olesen, politisk konsulent i Dansk Erhverv.

Du kan læse den fulde artiklen her: Fremtidens ældre: Over 40 procent kender ikke til det frie valg 

Kontakt

Velfærd og samfund

Anders Nyberg Olesen

Politisk konsulent