Gemt

Ikke alle handicap er synlige

23. november 2022

Gør det usynlige synligt. Det er budskabet bag solsikkesnoren, som skal give personer med usynlige handicap en bedre og mere tryg oplevelse. Om det er ved kassen i supermarkedet, ved security i lufthavnen eller i kø til en kop kaffe, skal solsikkesnoren være med til at signalere, at man kan have brug for mere hjælp, tålmodighed eller tid.

Det er fredag eftermiddag, og supermarkedet er fyldt til bristepunktet med kunder, som køber ind til weekenden. Du står oppe ved kassen, og bag dig venter en utålmodig ti-meter-lang kø på at kunne komme hjem og holde fri. Kortautomaten blinker rødt, ”afvist”. Skæve gennemborende blikke bag dig. Med rystende fingre taster du endnu en gang. ”Afvist”. Pinkoden har gemt sig for dig igen. Køen summer utålmodigt. Du kigger nervøst på kasseekspedienten. Tænk hvis de vidste det - uden at du behøvede at fortælle dem det. 

Solsikkesnoren kan bæres af alle, der lever med et usynligt handicap. Det kan eksempelvis være ADHD, tourettes, autisme, hjerneskade, angst og demens. Et usynligt handicap kan gøre hverdagen mere krævende ved at give udfordringer med hukommelsen, ufrivillige bevægelser, eller formuleringsevnen. Disse udfordringer kan resultere i, at man har et større behov for plads eller tid. Vores forskelligheder må dog ikke blive benspænd for at have en normal hverdag. Solsikkesnoren er med til at omfavne vores forskelligheder og fokuserer på at skabe mere tryghed ved at gøre usynlige handicap synlige på en positiv og diskret måde. Solsikkesnoren kan både benyttes af kunder og medarbejdere – netop fordi alle med usynligt handicap kan bruge solsikkesnoren – og med juletiden for døren, og det ekstra tryk på supermarkeder og butikker, som juletiden medfører, vil det være oplagt at bruge solsikkesnoren til at gøre det mere trygt for personer med usynlige handicap.

Salling Group har tilsluttet sig Solsikkeprogrammet og introducerede solsikkesnoren den 1. oktober. Salling Group udleverer solsikkesnoren gratis til alle, der ønsker det, og har sidenhen uddelt mere end 50.000 solsikkesnore samt modtaget overvældende positiv respons på sociale medier. Udover at tilbyde solsikkesnore har Salling Group tilbudt træning til sine medarbejdere for at give konkrete tiltag, som kan gøre det mere behageligt for personer, der benytter solsikkesnoren. Solsikkesnoren er et effektivt redskab til at inkludere mennesker med usynlige handicap, og som virksomhed er det samtidigt et håndgribeligt tiltag.

Det er fredag eftermiddag, og du står oppe ved kassen. Kortautomaten blinker rødt, ”afvist”. Du kigger nervøst på kasseekspedienten. Hun har også en solsikkesnor om halsen. Hun smiler og fortæller dig, at du kan pakke dine varer og stille dig til siden, hvis du lige har brug for at samle tankerne, og når du så er klar igen, kan du komme op til kassen og betale.

Læs mere om Solsikkeprogrammet og hvordan du kan deltage 

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Johannes Orheim

CSR -konsulent
Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Kia Vakili Khatibi

Studentermedhjælper