Gemt

Nu kontrollerer myndighederne chaufførers arbejdstid

25. november 2022

Fremover kan politiet og Færdselsstyrelsen sanktionere vognmænd og chauffører, der ikke overholder arbejdstidsreglerne. Dansk Erhverv afholder to informationsdage i december, der skal hjælpe virksomhederne med at overholde reglerne. 

Siden maj 2022 har det været politiets og Færdselsstyrelsens opgave at kontrollere, at vognmænd og chauffører overholder arbejdstidsreglerne.  

Indtil nu har myndighederne ført en vejledende kontrol, men det er slut nu.  

Fremover kan chauffører og virksomheder se frem til bøder, hvis arbejdstidsreglerne ikke overholdes.  

Derfor har de nye regler fyldt meget i transportbranchen, og interessen har været stor omkring, hvordan myndigheder griber opgaven an.  

Informationsmøder 
I december afholder Dansk Erhverv to informationsmøder, hvor din virksomhed kan få mere viden om kontrollen og blive klogere på de gældende arbejdstidsregler. 

Du kan tilmelde dig her: 

12. december 2022 kl. 15-17 i Kolding

15. december kl. 15-17 i Sorø

De nye kontrolregler gælder for mobile lønmodtagere (chauffører) og selvstændige vognmænd, der udfører vejtransportaktiviteter, som er omfattet af køre- og hviletidsforordningen. Du kan læse Færdselsstyrelsens vejledning her. 

"Det er vigtigt for os, at vores medlemmer er klædt godt på til den nye kontrol og vi er glade for, at myndighederne deltager i de to informationsmøder og møder branchen i øjenhøjde," siger branchedirektør i Dansk Erhverv Transport, Jesper Kronborg.  

Arbejdstidskontrol 
Som et af de få områder på det danske arbejdsmarked er det blevet en myndighedsopgave at kontrollere chaufførers arbejdstid. Det sker som følge af lovgivning vedtaget i EU. Dansk Erhverv havde gerne set, at arbejdstidskontrollen kunne fortsætte i regi af arbejdsmarkedets parter som hidtil, men den model har ikke kunnet rummes inden for EU-reglerne.  

Ændringerne betyder, at politiet og Færdselsstyrelsen kan iværksætte kontrol af arbejdstid, hvis der konstateres brud på køre- og hviletidsreglerne, som de allerede kontrollerer i dag. 

Jesper Kronborg hæfter sig dog ved, at der har været en konstruktiv dialog med de danske myndighederne i opstartsfasen, men bider samtidig mærke i, at flere EU-lande endnu ikke har implementeret EU-reglerne, og at det kan virke konkurrenceforvridende med uens rammevilkår på tværs af landene.  

Kontakt

Transport

Jesper Kronborg

Branchedirektør for Dansk Erhverv Transport
Medarbejderprofil
Transport

Kristian Baasch Pindbo

Chefkonsulent