Gemt

Stort potentiale i frivillige ældre: ”Der skal tænkes nyt”

24. november 2022

Flere end halvdelen af de kommende ældre forventer at være frivillige, når de har forladt arbejdsmarkedet, men langt færre har realiseret det i praksis. Derfor skal der tænkes nyt for at finde måder at involvere frivillige og civilsamfundet, mener Anne Sina, chefkonsulent for velfærd og samfund i Dansk Erhverv.

Ældre frivillige.png

De mange danskere, der ønsker at arbejde frivilligt, udgør et stort uindfriet potentiale for mange organisationer, der arbejder med blandt andet udsatte og sårbare borgere, børn og ældre.  

Derfor har Dansk Erhverv undersøgt graden af frivillighed og holdningen til frivilligt arbejde for personer i alderen 60 til 69. For når ældre trækker sig fra arbejdet, frigives tid til andre aktiviteter – såsom det at være frivillig. 

Undersøgelsen viser, at 65 pct. af de kommende ældre, der fortsat er på arbejdsmarkedet, har en forventning om, at de skal være frivillige, når de engang trækker sig tilbage. Men blandt deres jævnaldrende, der allerede har trukket sig, er udbredelsen af frivilligt arbejde mere begrænset. 

Ifølge Anne Sina, chefkonsulent for velfærd og samfund i Dansk Erhverv, bør man derfor sikre de bedst mulige vilkår for at inddrage de frivillige i landets mange frivillige organisationer på social- og sundhedsområdet og på tværs af hele civilsamfundet.  

”Der er ingen tvivl om, at der skal tænkes nyt, og at vi skal finde nye måder at involvere frivillige og civilsamfundet på. Derfor rummer de mange ældre, der er og fortsat gerne vil være frivillige, et stort potentiale, og det skal understøttes, så det i fremtiden bliver endnu nemmere at være frivillig,” siger Anne Sina og fortsætter:  

”Konkret betyder det for eksempel, at mængden af administrativt besvær skal mindskes, og at kommunerne skal arbejde endnu mere med at stille gode rammer til rådighed for de frivillige organisationer.”

Mismatch mellem forventet og faktisk frivillighed 

Det er kun 15 pct. af de beskæftigede ældre, som ikke forventer at blive frivillige efter endt arbejdsliv, men blandt de allerede tilbagetrukne er det hele 55 pct., der ikke har ydet frivilligt arbejde det seneste år. 

”Mange mennesker er usikre på, om de kan finde ud af et nyt job som frivillig, og hvilke forudsætninger det kræves af dem. Men når de først kommer inden for døren, har de masser af evner, kvalifikationer, erfaringer og ikke mindst tid og lyst til at arbejde med de opgaver og funktioner, der er forbundet med at være frivillig ved Kirkens Korshær,” siger Mie Dolmer, der er frivillighedskonsulent ved Kirkens Korshær.   

Undersøgelsen viser også, at der er et mismatch mellem den forventede mængde frivilligt arbejde og den faktiske. 28 pct. af de kommende ældre i beskæftigelse forventer at være frivillig i 7-16 timer om ugen.  

Det er derimod kun 14 pct. af de allerede tilbagetrukne ældre, som har været frivillig det seneste år, der faktisk yder frivilligt arbejde i den mængde.  

Derimod har 74 pct. af dem været frivillig imellem én og seks timer. Det er især interesser, lysten til at indgå i sociale fællesskaber eller muligheden for at give noget tilbage til lokalsamfundet, der får de tilbagetrukne ældre til at være frivillige.  

Uindfriet potentiale for frivilligt arbejde blandt de kommende ældre

pdf

Download