Gemt

Dansk Erhverv: Vismandsrapport understreger behovet for en stram finanspolitik

11. oktober 2022

Den nye prognose fra DØRS spår stilstand i den økonomiske aktivitet i Danmark. Dansk Erhverv er enig i prognosen og anbefaler at stramme finanspolitikken, så kapacitetspresset bliver dæmpet. Omvendt forventer vi, at der fortsat i 2030 vil være en strukturel mangel på arbejdskraft, hvorfor det haster med reformer.

I sin netop udgivne prognose slår vismændene fast, at vi ser ind i mørkere tider rent økonomisk.

”Den høje inflation gør ondt på danskernes pengepung og virksomhedernes bundlinje. Desuden er de økonomiske udsigter på vores eksportmarkedet markant svækket. Særligt på vores næststørste eksportmarked, Tyskland. Det kan mærkes, og derfor er det vigtigt, at vi i Danmark fører en stram finanspolitik. I Dansk Erhverv deler vi vurderingen af, at nye tiltag skal finansieres, så den samlede aktivitetsvirkning som minimum er neutral. Det er vigtigt at holde fast i den økonomiske ansvarlighed,” siger Morten Langager, direktør i Dansk Erhverv.

Nødvendige reformer
Vismændene venter, at beskæftigelsen vil falde med mere end 100.000 personer frem mod udgangen af 2023.

”Det kan lyde voldsomt, men vi skal hæfte os ved, at vi kommer fra et meget højt niveau med store kapacitetsudfordringer i dansk økonomi. Og selv om der er udsigt til nogen modvind i den nære fremtid, så varer det ikke mange år, før vi står i endnu en stor og akut mangelsituation. Det vil vi gøre, fordi der er demografisk modvind, og fordi bidraget til øget arbejdsudbud fra fortidens reformer løber tør.  Vi forventer fortsat at komme til at mangle 90.000 nye kolleger i 2030. Med andre ord er det fortsat en bunden opgave for Christiansborg at få gennemføre nye og nødvendige reformer, der vil sikre, at vi også i fremtiden har et velfærdssamfund,” siger Morten Langager.

Inflationen vil blive dæmpet
Lige nu er inflationen galopperende. Vismændene forventer inflation på 8,1 pct. i år, 5,1 pct. i 2023 og 0,8 pct. i 2024.

”Det er en historisk høj inflation, vi oplever lige nu. Vi har tidligere kun observeret en så høj inflation i forbindelse med verdenskrigene, Korea-krigen i 1950 og under oliekriserne i 1970’erne. I mange år har forbrugerprisinflationen i Danmark været lav, men som tingene ser ud nu, så skal vi desværre forvente en inflationen frem mod årsskiftet på et niveau godt over de 10%. Det samme billede ses også i resten af Europa, hvor inflationen både er ekstremt høj og tiltagende. Her er det vigtigt for mig at understrege, at der ikke er hold i nogen form for mistænkeliggørelse i forhold til for eksempel detailhandlen. Virksomhederne herhjemme har ikke hævet priserne ekstraordinært. Som Vismændene også påpeger, er inflationen i Danmark næsten udelukkende drevet af internationale forhold” siger Morten Langager.

Morten Langager tilføjer, at Dansk Erhverv er helt enige med vismændene i, at elafgiften bør nedsættes permanent som et strukturforbedrende tiltag, der skal styrke den grønne omstilling.

”Lige nu er der tale om et midlertidigt tiltag, og det begrænser incitamentet til investeringer i netop den grønne omstilling, som i den aktuelle geopolitiske situation er meget vigtigt at få sikret,” siger Morten Langager.

Kontakt

Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef