Gemt

Gammel it-skrammel står i vejen for vækst

07. oktober 2022

Danske virksomheder bruger hvert år milliarder af kroner på at holde forældede IT-systemer flydende. Systemerne begrænser virksomhedernes vækst, udviklingsmuligheder og gør det sværere at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Sådan lyder det fra det digitale konsulenthus Novicell, hvor Adam Peter Nielsen ikke tøver med at udpege legacy-udfordringen til den største IT-mæssige udfordring for danske virksomheder lige nu.

 

Forestil dig, at du er ejeren af den Ford Mondeo fra 1992 med 291.000 km på tælleren, og mekanikeren endnu en gang kigger på dig med det der medlidenhedsfulde blik, der viser, at reparationen bliver dyr. Meget dyr. Så ville du sandsynligvis ikke betænke dig – bilen var for længst blevet skrottet.

Sådan er det dog ikke, når det kommer til danske virksomheders IT-systemer.

Her får de stadigt mere og mere frustrererede mekanikere (læs: udviklere) lov at blive ved med at skrue i systemerne for at klemme lidt flere kilometer ud af dem – velvidende at systemerne ikke længere er de bedste til at understøtte forretningens vækst og muligheder for at sælge til nye kunder f.eks. online.

image08pj3.pngAdam Peter Nielsen, CTO i Novicell.

Danske virksomheder plages af gamle it-systemer
Danske virksomheder har et legacy-problem, lyder det fra Adam Peter Nielsen, CTO i et af landets førende digitale konsulenthuse, Novicell.

 ”Mange virksomheder slås med en meget stor og kompliceret IT-infrastruktur, som bunder i, at man over årtier er blevet ved med at udvikle på platforme, så de kan leve op til alt det, som en moderne platform skal kunne. Nu er man så ved at nå loftet, og lige meget hvor meget man blive ved med at skrue og på dem, kommer platformene aldrig på højde med det, som man i et moderne ecommerce-team eller en marketingafdeling med rette kan forvente, at platformen skal kunne,” siger han.

Løsningen er dog ikke, at man skal ud og købe en ny platform, fastslår han.

”Hvis man blot starter forfra, kommer man til at gentage fortidens synder. Vi kommer til at se et paradigmeskifte i måden, danske virksomheder fremover indkøber og implementerer nye platforme. For mange virksomheder handler det nu om stille og roligt at pille deres systemer fra hinanden og erstatte dem med såkaldte ”best-of-breed”-systemer, som kan håndtere præcis den udfordring, som du gerne vil have løst samtidig med, at det er bygget så tilpas fleksibelt, at virksomheden let modulært kan bygge til og justere efter fremtidige behov,” siger Adam Peter Nielsen.

 ”Jeg vil vove den påstand, at det, vi ser lige nu, vil være en af de største omvæltninger for virksomheder, siden man begyndte at arbejde med digital tilstedeværelse,” siger Adam Peter Nielsen.

Legacy-udfordringer påvirker virksomheders vækst og mulighed for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft
For den enkelte virksomhed er der flere konsekvenser ved at sidde fast i legacy-systemer. En af de konsekvenser er virksomhedens mulighed for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Det påpeger Adam Peter Nielsen.

”En udfordring, som alle virksomheder kan stå med, er evnen til at kunne tiltrække kvalificeret arbejdskraft, og her er det særligt vigtigt, at virksomheder kan tilbyde gode og moderne værktøjer. Når dygtige specialister og generalister skal have værktøjer, skal de gerne have det bedste. Vi sender heller ikke en tømrer ud for at hamre søm i med sine bare næver. Vi giver ham gerne en rigtig hammer. På den måde kan det være svært at tiltrække nye medarbejdere, hvis virksomheden kun kan tilbyde sine medarbejdere at sidde og hakke i noget gammelt,” siger Adam Peter Nielsen.

Han peger også på et andet betydeligt aspekt, der svækkes som følge af legacy-systemer. Nemlig virksomheders vækst.

”Udfordringen kan have en negativ effekt på virksomheders vækst. Mere konkret har det en betydning for, hvor hurtigt væksten går, og hvorvidt den går hurtigt nok. Her kan der være risiko for, at man bliver udkonkurreret, mister potentielle markedsandele eller mister uforløst potentiale, fordi man sidder fast i legacy-it. Det sker desværre rigtig ofte,” fortæller han. 

Legacy it-systemer udgør også et benspænd i det offentlige

Det er ikke kun erhvervslivet, som begrænses af gammel it. Dele af de offentlige it-systemer er forældede og kan ikke længere følge med politiske og tekniske krav. Dansk Erhverv foreslår en reform, der skal fokusere på, hvordan den offentlige sektor hurtigst muligt får udskiftet aldrende it-systemer. Læs mere her.

 

 

Kompleksitet i virksomheders forretning øger risikoen
Selvom alle danske virksomheder efterhånden er digitaliseret i forskellig grad, er der, ifølge Adam Peter Nielsen en betydelig forskel på, hvilke slags virksomheder, som er i risiko for at kunne mærke legacy-problemstillingen.

”Jo mere simpel virksomhed, jo mindre risiko. Hvis man eksempelvis kun henvender sig business to consumer, kun er på et marked og har få produkter, er det ikke så kritisk.  Det er altså de virksomheder med forskellighed og kompleksitet i deres forretning, som i højere grad er udsat for problemet,” fortæller Adam Peter Nielsen og uddyber:

”Men når det kommer til stykket, er det få virksomheder i Danmark, som ikke har forskellighed og kompleksitet i deres forretning, fordi vi er et lille land. Danske virksomheder vil gerne eksportere, de vil både henvende sig til privat og erhverv, og de vil gerne være på flere kanaler. Det vil sige, at rigtig mange virksomheder er i risiko for at mærke problemstillingen.”

Tre gode råd til, hvad du kan kigge på, hvis din virksomheder har legacy-udfordringer:

  1. Hvilke afhængigheder har du?
  2. Hvilke muligheder har du for at fjerne risiko?
  3. Hvor finder man den rigtige timing i forhold til ens cost of delay?