; ;
Gemt

Grøn omstilling: Indkøberne stiller store krav til bæredygtighed

27. oktober 2022

Bæredygtighed bør være højt på agendaen hos leverandørerne. Det understreger Andreas Børresen, chefkonsulent i Dansk Erhverv, på baggrund af B2B E-handelsanalysen, der viser, at 4 ud af 10 professionelle indkøbere stiller krav om bæredygtighed hos deres leverandører. 

Er du i tvivl om, hvor meget bæredygtighed betyder for de professionelle indkøbere? 

Så er der svar at hente i Dansk Erhvervs B2B E-handelsanalyse for 1. halvår 2022. Her svarer 4 ud af 10 indkøbere, at deres virksomhed stiller krav til leverandørerne om bæredygtighed – og blandt de 18-29-årige indkøbere er det hele 67 procent, der stiller krav. 

”Det må siges at være en meget stor andel, og vi kan efterhånden konkludere, at bæredygtighed er blevet en license to operate for B2B’erne. Hvis du ikke allerede har fokus på det, så skal du i gang,” lyder det fra Andreas Børresen, der er chefkonsulent i Dansk Erhverv og arbejder med bæredygtighed og digital handel.   

Læs også: Vores guide om grøn markedsføring 

Den vurdering er Anna Katrine Matthiesen enig i. Hun er partner med ansvar for strategi og forretningsudvikling i konsulenthuset Vertica, hvor man også tydeligt mærker, at B2B’erne øger deres fokus på bæredygtighed:  

”Hvis man vil være relevant for B2B-indkøberne, er det nu, man skal sætte ind. Der vil kun komme større krav, og bæredygtighed bliver et centralt konkurrenceparameter i den nærmeste fremtid.” 

Gør det nemt at finde de grønne produkter 

Hvis man som B2B’er gerne vil i gang, men ikke helt ved, hvor man skal begynde, så er der også hjælp af hente i analysen. Den viser, at 15 procent af indkøberne stiller krav om, at webshoppen har gjort det enkelt at identificere bæredygtige produkter. For de offentlige indkøbere er tallet 27 procent. 

”Det er konkret og der er også en del virksomheder, der arbejder med det, så der er inspiration at hente. Samtidig er der stadig skrappere EU-lovgivning på vej, som skal fremme cirkulær økonomi, så man kan lige så godt komme i gang,” siger Andreas Børresen. 

Det er også løsninger som disse, Vertica arbejder med, forklarer Anna Katrine Matthiesen: 

”Vi har blandt andet hjulpet Hørkram med at udarbejde en CO2-beregner, så kunderne kan se kurvens samlede klimaaftryk. I forlængelse heraf kan man se fordelingen af vegetabilske og animalske produkter i kurven. Det er et udtryk for, at der ligger mange muligheder i de digitale løsninger. Det er vigtigt at hjælpe B2B-indkøberne i deres hverdag – mange af dem lever med direktiver og dokumentationskrav om klimaaftryk i hverdagen. Samtidig er det også en god måde at hjælpe klimavenlige indkøb godt på vej.” 

Hvem stiller krav om hvad? 

Der er generelt dødt løb mellem de tre største kategorier inden for bæredygtighedskrav til leverandører. Dog ligger den bæredygtige produktion og den bæredygtige logistik og forsyningskæde en anelse højere end menneskerettigheder & arbejdsforhold. Særligt virksomheder med mange ansatte (100+) stiller krav inden for de 3 områder. 

Log ind og hent B2B E-handelsanalysen 1. halvår 2022 

 

 

Kontakt

Digital Handel

Andreas Børresen

Chefkonsulent
Kommunikation & Presse

Søren Willemoes Poulsen

Kommunikationskonsulent