; ;
Gemt

40 organisationer i fælles opråb: Erhvervsuddannelserne skal have et markant løft

En bred kreds af ungdomsorganisationer, politiske ungdomspartier, arbejdsgivere, fagforeninger og erhvervsskoler er gået sammen med Dansk Erhverv i et fælles opråb til Christiansborg. Se de seks initiativer i opråbet her:

13. september 2022

Elever på erhvervsuddannelserne skal møde uddannelser i højeste kvalitet, når de møder ind på erhvervsskolerne. Det kræver et helt andet gear for investeringer i erhvervsuddannelserne – i udstyr og undervisningsmaterialer, øget digitalisering og undervisere i topklasse. Det mener en bred kreds af ungdomsorganisationer, politiske ungdomspartier, arbejdsgivere, fagforeninger og erhvervsskoler, som Dansk Erhverv er gået sammen med i et fælles opråb til Christiansborg.

Manglen på faglærte stiger dag for dag, og det til trods for at virksomhederne tager flere og flere elever i lære. Hvis vi skal have flere til at tage en erhvervsuddannelse, så kræver det, at de unge og voksne møder en skole, der leverer undervisning med tidssvarende udstyr og undervisere i topklasse.

”Danske virksomheder uddanner med stolthed elever i hobetal, men det er bydende nødvendigt, at endnu flere unge og voksne vælger en erhvervsuddannelse, hvis vi skal imødekomme den mangel vi ser ind i. Tiden er løbet fra drypvise lappeløsninger – der er brug for et massivt løft af hele området, hvis de faglærte skal levere det nødvendige bidrag til en fremtid, som er endnu mere grøn og digital. Det kræver investeringer i en helt ny skala,” siger Claus Rosenkrands Olsen, uddannelseschef i Dansk Erhverv.

De seks initiativer i det fælles opråb er:

  • Bæredygtig økonomi: Taxametertilskuddene til erhvervsuddannelserne skal løftes markant og varigt.

  • Gennemsigtighed: Udstyret på erhvervsskolerne skal være tidssvarende, og alle erhvervsskoler skal løbende offentliggøre langsigtede planer for deres investeringer i udstyr og læremidler til alle uddannelser.

  • Fremtiden er digital: Der skal sættes fart på udviklingen af digitale læremidler, fælles læringsplatforme, Virtual Reality, digitale tvillinger mv. på erhvervsskolerne.

  • Undervisere i topklasse: Dygtige og motiverede undervisere er alfa og omega på enhver uddannelse. Derfor skal der investeres langt mere i faglig efteruddannelse af erhvervsuddannelseslærere f.eks. i form af praktikforløb på virksomheder.

  • Styrket samarbejde om elever og lærlingene: Der skal stilles krav til skolernes kontakt til lærepladserne i løbet af elevers og lærlinges uddannelse – mindst en opfølgningssamtale årligt.

  • Elever og lærlinge bor og lærer sammen: Synlige og attraktive skolehjem samt samarbejde mellem erhvervsskoler og kommuner om boligmuligheder.

Giv eud et tiltrængt løft

pdf

Download

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Claus Rosenkrands Olsen

Uddannelseschef
Medarbejderprofil