; ;
Gemt

Gode takter på grønt topmøde på Marienborg

19. april 2023

På grønt topmøde på Marienborg onsdag lancerede Mette Frederiksen en række grønne ambitioner. Regeringen vil have gang i det statslige udbud af havvind, mens der arbejdes på en afklaring af hurtig, støttefri grøn strøm fra åben dør-ordningen. Det nye udbud af 6 GW havvind, der skal stige til 10 GW, hilses velkomment i Dansk Erhverv, og der er samtidig ros til indsatsen for en afklaring af åben dør-ordningen, så danske virksomheder hurtigt kan få billigere grøn strøm.

Der er behov for meget mere grøn strøm til at sænke danskernes elregning og øge forsyningssikkerheden. Derfor er Dansk Erhverv positive over, at regeringen spiller ud med udbud af 6 GW havvind, der kan stige til 10 GW.

I kølvandet på standsningen af åben dør-ordningen for 13 GW hurtig, støttefri havvind, er behovet for grøn strøm dog kun blevet endnu større.

Udbygningen af havvind går desværre stadig alt for langsomt herhjemme, og tid er den altafgørende faktor. Dog var der afgjort positive takter på et grønt topmøde for erhvervsledere og politikere på Marienborg onsdag.

"Den aktuelle energi- og klimakrise kræver, at vi får markant mere grøn strøm i et højere tempo," siger Ulrich Bang, underdirektør i Dansk Erhverv, og fortsætter: 

"Åben dør-ordningen er langt hurtigere end de statslige udbud, som tager mange år, og det er derfor glædeligt, at Regeringen øger indsatsen for en hurtig afklaring af evt. EU-retlige udfordringer ved åben-dør. I Dansk Erhverv er vi meget positive over, at regeringen spiller ud med udbud af 6 GW havvind, der kan stige til 10 GW. Det er afgørende, at udbuddene indrettes med fokus på hastighed. Vi skal op i fart, så vi kan sænke CO2-udslippet, øge vores sikkerhed og få billigere el."

Med den rette indsats på kan de danske elforbrugere spare godt 19 mia. kr. frem mod 2030 på elregningen. Ifølge en beregning fra EA Energianalyse kan dette mål nås, hvis der bygges 2 GW landvind frem mod 2025 samt 6 GW havvind frem mod 2030.

I samme periode vil erhvervslivet kunne spare 8 mia. kr.

Kontakt

Klima, energi og miljø

Ulrich Bang

Underdirektør
Medarbejderprofil