; ;
Gemt

PET advarer om spionagetrussel fra kinesiske studerende

05. april 2023

Kinesiske studerende skal underskrive en troskabserklæring over for Kommunistpartiet inden de tager afsted på ph.d.-studier i Danmark. Det får nu PET til at advare imod en eventuel spionagetrussel.

På de danske universiteter læser og arbejder mere end 200 kinesiske studerende via stipendiet China Scholarship Council (CSC). Dagens Nyheter har for nyligt afsløret, at disse studerende og forskere skal underskrive en hemmelig troskabserklæring over for Kommunistpartiet og den kinesiske stat, inden de tager afsted.   

PET bekræfter i en mail til Politiken, at disse studerende udgør en betydelig spionagetrussel, idet de er særligt udsatte for at blive presset til at udføre aktiviteter på vegne af den kinesiske stat. Det indgår blandt andet i kontrakten, at de studerende er forpligtede til at rette sig efter den kinesiske ambassades anvisninger i alle henseender.  

Det er første gang, at PET så eksplicit advarer imod en potentiel spionagetrussel fra kinesiske studerende, på trods af, at de længe har været i Danmark. Det er derfor utroligt vigtigt, at hvis man som virksomhed, privatperson eller i andre henseender har med kinesiske studerende at gøre, er opmærksom på, om man blotlægger information, der ikke skal falde i forkerte hænder.  

PET har udarbejdet en guide, man som virksomhed kan bruge, så man sikrer sig imod spionage i forbindelse med ansættelser og opsigelser.  

Læs mere:
Danske virksomheder skal fortsat være opmærksomme på spionagetruslen  
Din virksomhed er mål for spionage - pas på! 

Kontakt

Handel

Henrik Lundgaard Sedenmark

Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed
Medarbejderprofil