{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
26. april 2023
Solen var kun lige stået op, da Benedikte Kier som den ene halvdel af Velfærdsrådets formandskab mandag morgen tonede frem i morgenfladen på TV2 News for at fortælle om de 12 anbefalinger, Velfærdsrådet samme dag lancerede til en stor konference i Børssalen.
12 anbefalinger, som 33 aktører fra velfærdens maskinrum i samarbejde har udviklet i løbet af det seneste år for at løse centrale udfordringer i velfærdssamfundet.
”Man skal stå tidligt op, hvis udfordringerne i vores velfærdssamfund skal løses,” som Benedikte Kier samme dag skrev på LinkedIn.
Heldigvis var det ikke kun tidligt om morgenen, Velfærdsrådets arbejde blev taget imod med stor interesse, dagen igennem blev de 12 anbefalinger præsenteret, debatteret og synliggjort til en stor lanceringskonference på Børsen med deltagelse af blandt andre ældreminister Mette Kierkgaard (M).
”Jeg tror, det er en pointe, at vi skal sætte rigtig meget skub på alle områder, som er anbefalet. Det er rigtig store udfordringer, vi står overfor, så der er ingen lette løsninger eller en ting, der kan løse det, men vi skal kigge alle anbefalinger igennem,” sagde hun.
Et stort samlet fokus skal på den måde være med til at løse de store udfordringer, som presser velfærdssamfundet nu og i fremtiden.
”Jeg ser i virkeligheden tre udfordringer som de største: Mangel på arbejdskraft. Et velfærdsstats-styresystem, der er sandet til. Risikoen for at få et A og et B-hold,” sagde Mette Kierkgaard.”
Humlebier og frisættelse
Fra oppositionen deltog den konservative leder Søren Pape og leder af Radikale Venstre Martin Lidegaard, som begge roste Velfærdsrådet for det vigtige samarbejde.
Til gengæld erkendte de, at mange af udfordringerne ikke er nye, men forsøgt løst gennem en række politiske tiltag i løbet af de seneste mange år. Martin Lidegaard huskede, hvordan skiftende regeringer tidligere har gjort forsøget uden held, og hvordan mange nu frygter for velfærens fremtid.
"Vi er i en situation, hvor jeg tror, det står klart for alle, at hvis ikke vi gør noget, går det ikke," sagde han.
Søren Pape sammenlignede velfærdssamfundet med humlebien, der ikke ved, den ikke burde kunne flyve, men som ved nærmere undersøgelser viser sig at være en toptunet og yderst agil maskine.
Derfor understregede han også, at det er vigtigt med en fordomsfri samtale om, hvad det offentlige, private og civilsamfundet kan løse opgaven sammen.
"Vi skal derhen, hvor vi er enige om, hvad der er velfærd, og hvad der er en udgift eller slet og ret bøvl," sagde han.
Ingen rygmærker i samarbejdslokalet
I løbet af hele mandag formiddag var der rift om formandskabets tid, og dermed havde både Benedikte Kiær og Jens Kramer Mikkelsen travlt med at være både det ene og det andet sted. Ikke desto mindre var humøret højt oven på præsentationen af et års frugtbart samarbejde.
”Jeg synes, det har været berigende at være en del af den her proces, hvor vi har lagt rygmærkerne, når vi er gået ind i lokalet og ikke har tænkt på, om vi repræsenterede Danske Regioner eller en faglig organisation eller udbyder af det ene eller andet. Det har været meget, meget berigende,” sagde Jens Kramer Mikkelsen.
Budskabet for både samarbejdet og løsningen af de mange udfordringer er ikke, at det er en privatiseringsøvelse eller en kommunaliseringsøvelse, som Jens Kramer Mikkelsen udtrykte det, men derimod at der er brug for en samarbejdsøvelse.
”Hovedbudskabet er også, at der behov for mod. At der er behov for tillid til Velfærdsdanmark, og at der er behov for, at vi i fællesskab får lov til at komme med løsninger, der er endnu bedre for de borgere, der har behov for hjælp, og sådan set kan imødekomme de udfordringer, vi står overfor med alt for få, der arbejder med velfærdsområderne og alt for mange, der har det skidt og derfor har behov for hjælp,” tilføjede Benedikte Kier.
Se fotos fra lanceringen af Velfærdsrådets anbefalinger
For Velfærdsrådet formandskab bestående af Benedikte Kiær og Jens Kramer Mikkelsen var der et spotlys at træde ind i alle vegne mandag, hvor de sammen kunne præsentere Velfærdsrådets 12 konkrete anbefalinger til et stærkere velfærdssamfund.
Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv, kunne byde velkommen til de mange fremmødte i Børssalen, som var med til at fejre lanceringen af Velfærdsrådets anbefalinger.
Formiddagen igennem blev der lyttet til analyser af velfærdssamfundets nuværende og kommende udfordringer, og hvordan udfordringerne kan løses gennem samarbejde på tværs af det offentlige, det private, selvejende institutioner og civilsamfundet.
Ældreminister Mette Kierkgaard (M) tog imod Velfærdsrådets anbefalinger med stor ros og understregede, at der er behov for at kigge på alle parametre for at forbedre hverdagen for både ansatte og brugere af velfærdssamfundet.
I sin tale understregede hun, at en gennemgribende frisættelse af den offentlige sektor er vigtig for regeringen: “Alle ældre skal have et liv med livsglæde. Men det er forskelligt, hvad der skaber livsglæde. Derfor er det vigtigt, at velfærdssamfundet kan levere skræddersyede løsninger.”
Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, lagde vægt på, at der er behov for udvikling af velfærdsuddannelserne. ”Der er færre og færre, der søger de uddannelser, som er afgørende for, at vi i fremtiden kan levere en god velfærd,” sagde han.
Søren Pape, leder af Det Konservative Folkeparti, kaldte udfordringerne i velfærdssamfundet for en test af fællesskabet. Han roste Velfærdsrådet for en fordomsfri samtale og håbede på, at den politiske debat om at forbedre velfærden ikke ville foregå i skyttegrave.
”Vi er i en situation, hvor det står klart for alle, at hvis ikke vi gør noget, går det ikke,” sagde Martin Lidegaard, formand for Radikale Venstre. Han pegede blandt andet på samarbejde mellem offentlige og private aktører, teknologi og et bedre dataflow mellem velfærdsaktører som en del af løsningen.
Ninna Thomsen, direktør i Mødrehjælpen, Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark, og Ulrik Ahrendt-Jensen, direktør for OK-fonden, var sammen på scenen, hvor de fortalte om de udfordringer, de møder i dag og forbereder sig på at møde i fremtiden. De talte blandt andet om at favne de svageste grupper i samfundet.
Ninna Thomsen: “De svageste grupper har ofte sværere ved at finde rundt i systemet. De farer nemmere vild og giver nemmere op. Ofte tør de ikke at tage imod hjælp, fordi de er bange for konsekvenserne – bliver deres barn taget fra dem, mister de indkomst, etc.”
Torben Möger Pedersen: “I takt med at flere bliver selvgjorte, blandt andet takket være digitaliseringen, frigives der ressourcer til de svageste grupper.”
Torben Hollmann, chef for sundhed og ældre i Næstved Kommune, Solveig Råberg Tingey, viceadministrerende direktør for Danmarks Almene Boliger BL, og Jytte Vadmand Adelmark, direktør i Tryg, gav indblik i de mange gode samarbejder, der allerede i dag er mellem forskellige velfærdsaktører.
Torben Hollmann lagde vægt på, at vi alle har et ansvar for hinandens velfærd og tryghed: “Vi har alle et ansvar for at passe på hinanden i stedet for straks at ringe til kommunen. Hvis Hr. Hansen falder nede i Netto, så følg ham hjem, medmindre han har brækket noget. Hvis du ikke har set naboen i tre dage, så gå ind og bank på døren og se, om hun er okay.”
Selvom der ikke var plads til alle 33 på scenen, var medlemmerne af Velfærdsrådet repræsenteret i Børssalen, hvor de fulgte diskussionen på scenen og var med til at fejre lanceringen af de 12 anbefalinger, som blev taget vel imod af de fremmødte politikere og publikummer.
TV 2 News dækkede lanceringen af Velfærdsrådets anbefalinger.