; ;
Gemt

Nyt iværksætterudspil: Startups i Danmark har for svært ved at vokse sig store

27. april 2023

Det er for svært for iværksættere i Danmark at skalere deres virksomhed, viser tal fra EU. Og dem, der bliver til såkaldte ”unicorns”, flytter oftest ud af landet. I et nyt iværksætterudspil kommer Dansk Erhverv med fire konkrete forslag til, hvordan iværksættere kan blive til vækstsættere i Danmark.  

Iværksætterlysten stortrives i Danmark.  

Ud af samtlige EU-lande indtager Danmark en syvendeplads over, hvor mange nystartede virksomheder der er i landet ud af det samlede antal virksomheder, viser tal fra EU.  

Der er bare et problem. Vi formår ikke at løfte dem fra små til store virksomheder. Her indtager Danmark en 20. plads på listen over antallet af højvækstvirksomheder, som har en årlig vækst på mindst 10 procent i medarbejderstaben. Det er milevidt fra lande som eksempelvis Sverige og Finland, der indtager henholdsvis første- og andenpladsen.   

”De seneste års fokus på iværksætteri fra politisk hold og diverse tv-programmer som eksempelvis Løvens Hule har gjort noget fantastisk for iværksætterkulturen i Danmark. Danske iværksættere er blevet til rockstjerner, og trods offentligt bureaukrati har vi en stor iværksættertrang. Men når jomfrurejsen er overstået, formår vi ikke at gøre virksomhederne store. Her får vi baghjul af samtlige nordiske lande, som vi normalt sammenligner os med,” siger Brian Mikkelsen.  

De virksomheder, der bliver til såkaldte ”unicorns” (virksomheder værdisat til over 1. mia. dollars), flytter oftest ud af landet. Siden 2000 har syv ud af 11 unicorns stiftet i Danmark valgt at flytte teltpælene, imens kun tre ud af 33 unicorns i Sverige er flyttet ud af landet. Norge har samtidig kun mistet én unicorn ud af ni i samme periode, imens Finland har beholdt alle sine syv unicorns inden for landets grænser.  

Det skal der gøres noget ved, mener adm. direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen. 

”Det er fuldstændig afgørende, at virksomheder har mulighed for at gå fra at være iværksættere til vækstsættere i Danmark, hvis vi også i fremtiden skal bryste os af et velfærdssamfund i topklasse. Velstand og velfærd hænger unægtelig sammen, og derfor må og skal vi gøre det attraktivt for virksomheder at skalere og ikke mindst blive i Danmark,” siger han.  

Dansk Erhverv præsenterer i et nyt iværksætterudspil fire konkrete initiativer til, hvordan det kan ske:  

  1. Sænke aktieindkomstbeskatningen  
  2. Fjerne lagerbeskatning ved børsnotering  
  3. Sikre gode vilkår for medarbejderaktier  
  4. Øge kommercialisering af forskning fra universiteter    

Læs hele Dansk Erhvervs udspil ”Fra iværksætter til vækstsætter 2023” her

- eller download analysen nederst på siden ⇓

Dansk Erhverv - Fra iværksætter til vækstsætter 2023

pdf

Download