Gemt

Kommentar: Normalisering af elafgift løfter inflationen

10. august 2023

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen tiltog fra 2,5% i juni til 3,1 % i juli. Det er en ganske stor fremgang i inflationen over kun én måned. Vi skal tilmed helt tilbage til oktober 2022 for at finde den seneste måned med en fremgang i inflationen herhjemme.

Den store fremgang i inflationen i juli er heldigvis falsk alarm og ikke et udtryk for at inflationskrisen nu er ved at blusse op igen. Stigningen i inflationen skyldes hovedsageligt, at elafgiften blev normaliseret i juli. Elafgiften blev i januar midlertidig reduceret fra 68,7 øre pr. KWh til 0,8 øre pr. kWh i forbindelse med sidste års politiske aftale om vinterhjælpe. I juli er elafgiften igen blevet normaliseret til 69,7 øre pr. kWh.

Det er således primært prisændringer på sommerhusleje og elektricitet, der har løftet inflationen i juli. Det er midlertidige stigninger, der bestemt ikke bør skræmme de danske forbrugere.

Udsigt til faldende inflation frem mod årsskiftet
Ser vi fremad hen over efteråret og vinteren, så forventer vi et fornyet fald i inflationen. Det skal bl.a. ses i sammenhæng med at såvel producent- og fødevarepriserne er faldet pænt over de seneste måneder. Dertil forventer et flertal af detailvirksomhederne, at salgspriserne vil blive reduceret i den kommende tid.

Der er imidlertid risiko for at en fornyet fremgang i energipriserne hen over vinteren kan udløse en stigning i inflationen. Dertil er manglen på arbejdskraft fortsat udpræget, hvilket kan øge virksomhedernes lønomkostninger og salgspriser.

Faldende inflation er en fremragende nyhed for danskerne
Nu og her skal vi dog glæde os over, at inflationskrisen har sluppet sit tag i dansk økonomi. Danskernes realløn er igen tiltagende og er begyndt at indhente sidste års massive reallønstab.

Det er en fremragende nyhed for de danske forbrugere. Tiden med historisk høje inflationsrater ligger bag os og giver ikke længere samme grund til bekymring. Det er en udvikling, der forhåbentligt vil understøtte forbruget og dermed den samlede aktivitet i dansk økonomi.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil