Gemt

Se listen: Her er de 39 kommuner, hvor udenlandsk arbejdskraft driver hele beskæftigelsesvæksten

18. december 2023

Udenlandsk arbejdskraft har drevet hele beskæftigelsesvæksten i 39 kommuner de seneste ti år, viser en ny analyse fra Dansk Erhverv. Ser man på beskæftigelsesfremgangen i hele landet i samme periode, står udlændinge for knap halvdelen. Danmark er dybt afhængig af udenlandsk arbejdskraft, lyder det fra administrerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen.


Struer, Lemvig, Tønder, Glostrup, Nyborg og Assens. Det er blot nogle af de 39 kommuner, som har nydt ekstra godt af udenlandsk arbejdskraft de seneste 10 år. Det viser en ny analyse fra Dansk Erhverv. I disse kommuner har væksten i beskæftigelsen for personer med udenlandsk statsborgerskab været højere end væksten i den samlede beskæftigelse.

Det er særligt kommunerne langs kysterne i Nord- og Nordvestsjælland, Nordjylland, Vestjylland, Syddanmark, Sydfyn, Lolland-Falster, Bornholm samt flere kommuner rundt om København, der har oplevet at væksten i beskæftigelsen fra udenlandsk arbejdskraft har været større end fra den samlede beskæftigelsesvækst.

Se de 39 kommuner her:

”Tallene taler deres tydelige sprog. Danmark er dybt afhængig af udenlandsk arbejdskraft, og har faktisk været det de seneste 10 år. Vores erhvervsliv og velfærdssamfund kan ganske enkelt ikke fungere, hvis vi ikke åbner dørene og ansætter udlændinge. Og hvis vi i fremtiden også skal kunne tilbyde vores ældre på plejehjem en værdig alderdom og et konkurrencedygtigt erhvervsliv, er det tid til at skifte gear i vores syn på udenlandsk arbejdskraft,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Manglen bliver større
Brian Mikkelsen understreger, at det er glædeligt, at ledigheden i Danmark er lav.

”Men det betyder også, at virksomhederne og velfærden mangler arbejdskraft. Panderynkerne bliver ekstra store, fordi vi ser ind i demografisk modvind i Danmark og i Europa. Det bliver altså værre. Det er derfor afgørende, at virksomhederne har adgang til at kunne rekruttere nye medarbejdere fra hele verden, hvis vi fortsat skal kunne drive vores økonomi fremad.  Derfor er det vigtigt, at der handles rettidigt med arbejdsudbudsreformer. Desuden er der et stort potentiale i at øge erhvervsfrekvensen blandt seniorer, og så kommer vi ikke uden om at se mod udlandet,” siger Brian Mikkelsen.

Konkurrencen bliver hårdere
FN’s prognoser viser, at allerede om ti år vil være langt færre EU-borgere i alderen 20-64. I dag er der 265 millioner personer i den alderskategori. Om ti år vil der være 17 millioner færre.

”Vi har haft god gavn af arbejdskraft fra andre EU-lande, men den kommer til at skrumpe markant, og vi kommer ikke udenom at se uden for EU’s grænser. Dansk Erhverv har tidligere foreslået partnerskabsaftaler om arbejdskraft med lande uden for EU som en mulig vej til at øge udbuddet af arbejdskraft. En anden mulighed kunne være at give virksomheder, der har indgået overenskomst mulighed for at ansætte frit fra hele verden, så længe ansættelsen foregår til overenskomstmæssig løn. Den ene model udelukker ikke den anden. Det vigtigste er, at der sker noget. At vi får øget adgangen til udenlandsk arbejdskraft,” siger Brian Mikkelsen.

Vend tilgangen til udenlandsk arbejdskraft på hovedet
Det er vigtigt, at myndighedernes tilgang til udenlandsk arbejdskraft ændrer sig.

”Vi skal i højere grad se på arbejdende udlændinge som en ressource for både virksomheder og samfund. Derfor skal vi også i gang med at lempe de regler, der i dag begrænser mulighederne for at ansætte udlændinge. Sagsbehandlingen skal være enkel, hurtig og smidig. Vi skal være langt bedre gearet til at tage imod den arbejdskraft, som vi allerede har brug for i dag, og som vi får så hårdt brug for om ti-tyve år,” siger Brian Mikkelsen.

Du kan læse hele analysen om udenlandsk arbejdskraft i kommunerne her, eller downloade den nederst på siden ⇓

Vækst i udenlandsk arbejdskraft i kommunerne de sidste ti år - December 2023

pdf

Download

Kontakt

Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef