; ;
Gemt

Dansk Erhverv glæder sig over lavere beløbsgrænse

20. februar 2023

I dag førstebehandles en ny lov, der indebærer, at beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft bliver permanent sænket fra 465.000 til 375.000 kroner. Et stort, vigtigt og rigtigt skridt, lyder det fra adm. direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen.

Fra den 1. april 2023 bliver grænsen for, hvor meget man som udlænding fra et land uden for EU skal have i årlig indkomst for at kunne arbejde i Danmark, sat ned. Det er essensen af et lovforslag fra SVM-regeringen, som bliver førstebehandlet i Folketingssalen senere i dag.

”Dansk Erhverv har længe arbejdet for at sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft, så det er en rigtig god nyhed. For vi er nødt til at adressere, at vi i Danmark kommer vi til at mangle 90.000 nye kollegaer i 2030. Den demografiske udvikling rammer ikke bare Danmark, men også resten af EU. Den demografiske modvind rammer særligt hårdt lande som Polen, Rumænien og Tyskland, som ellers er de tre lande, som Danmark rekrutterer mest arbejdskraft fra, og derfor er vi nødt til at se uden for EU’s grænser. En nøgle er en sænkning af beløbsgrænsen, som jo netop er det, som nu er på vej,” siger Brian Mikkelsen.

Se på bureaukratiske benspænd
Brian Mikkelsen peger på, at tal fra Dansk Erhverv viser, at internationale kollegaer i 2021 bidrog med hele 210 milliarder kroner til Danmarks BNP. Det betyder et nettobidrag på 15 milliarder til de offentlige finanser.

”Udenlandsk arbejdskraft har gennem lang tid skabt vækst, omsætning og nye arbejdspladser. Når vi nu kan se, at det bliver sværere at rekruttere arbejdskraft fra de lande, som vi hidtil har kunne tiltrække fra, så er der behov for at se på, hvor og hvordan vi så kan gøre det. Og her er løsningen altså i højere grad at rekruttere fra andre lande. Nu bliver beløbsgrænsen sænket, men der er naturligvis også et behov for at se på de mange bureaukratiske benspænd, som virksomheder oplever i forbindelse med at rekruttere udenlandsk arbejdskraft,” siger Brian Mikkelsen.

Download analysen ”Store fremtidige rekrutteringsudfordringer blandt EU-lande” nederst på siden ⇓

Store fremtidige rekrutterings-udfordringer blandt EU-lande

pdf

Download