; ;
Gemt

Dansk Erhverv: Privathospitaler tager ansvar for at bringe ventelister ned

11. februar 2023

En ny aftale mellem Sundhed Danmark, Regeringen og Danske Regioner skal sikre kortere ventelister. Nu er det vigtigt, at de tre parter sammen finder langtidsholdbare løsninger, mener Dansk Erhverv, der roser aftalen.

Regeringen og Danske Regioner har som et led i akutplanen indgået et samarbejde med Sundhed Danmark, der skal sikre kortere ventelister på de danske hospitaler. De tre parter er blevet enige om en reduktion i den pris, som det offentlige betaler for at lade private hospitaler og klinikker behandle og undersøge patienter.

Aftalen møder ros i Dansk Erhverv, hvor direktør Gitte Lillelund Bech kalder aftalen ”historisk”.

”Det er vigtigt, at vi får bugt med ventelisterne, og alle tre parter har siddet sammen ved bordet for at sikre, at patienterne kan behandles hurtigst muligt. Det er mundet ud i en historisk og langsigtet aftale, hvor der samarbejdes om de konkrete udfordringer, og hvor privathospitalerne tager ansvar for at bringe ventelisterne ned. Det her er endnu et godt eksempel på offentligt-privat samarbejde. Det viser med al tydelighed, at når der er større samfundsudfordringer i Danmark, så står vi stærkest, når det offentlige og det private samarbejder,” siger hun.

Privathospitaler kan behandle flere patienter
Reduktionen i prisen på behandlingen på de danske privathospitaler lyder på samlet 12 pct. frem til udgangen af 2023, og derefter en reduktion i prisen på 10 pct. frem til 1. juni 2025.

Derudover er aftaleparterne også enige om at igangsætte en proces, der inden sommerferien skal afklare, om de private hospitaler og klinikker kan varetage flere specialiserede behandlinger og funktioner.

”Dansk Erhverv vil rose, at man anerkender privathospitalernes rolle i forhold til at behandle danske patienter. Nu er det vigtigt, at de tre parter sammen finder langtidsholdbare løsninger, så vi får mere sundhed for pengene,” siger Gitte Lillelund Bech.

Prisnedgang skal sikre højt aktivitetsniveau
Ifølge Dansk Erhverv, der har deltaget i forhandlingerne og supporteret privathospitalerne undervejs, er det nu op til parterne at sikre, at aftalen bliver brugt.

”Når privathospitalerne accepterer prisnedgangen, forventes der også et højt aktivitetsniveau, da vi dermed hurtigst muligt kan få bugt med de lange ventelister. Det væsentlige for patienterne er jo, at det ikke et kapløb mellem parterne, men derimod en øvelse i at understøtte hinanden og finde de bedste løsninger,” siger Gitte Lillelund Bech.

Kontakt

Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef