; ;
Gemt

Færre nyetableringer end før Corona

15. februar 2023

Der blev i 2022 etableret ca. 6.500 færre nye selskaber sammenlignet med året inden. Det svarer til et fald på 20 pct, og indikerer tilbageholdenhed blandt danskerne til at springe ud i en iværksættertilværelse.

 

Nye tal fra Det Centrale Virksomhedsregister (CVR) viser, at det samlede antal nyetablerede selskaber i Danmark for 2022 er faldet med hele 20 pct. sammenlignet med sidste år. 

Chef for iværksætterpolitik i Dansk Erhverv, Jasmina Pless, giver sit bud på det faldende antal af nye selskaber:

”Vi så under coronatiden, at flere danskere startede egen virksomhed. Med nedlukning og hjemsendelser havde danskerne god tid til at hive iværksætterideerne frem fra skuffen, og selvom der var en del usikkerhed omkring coronaens betydning for økonomien, så var det ganske gode tider. År 2022 har derimod været en periode præget af krig, usikkerhed omkring forsyningssikkerheden og prisstigninger på energi. Yderligere har der været meget fokus i medierne om risiko for recession og massefyringer, hvilke forståeligt nok, gør det mindre tillokkende at skrifte sit trygge lønmodtagerliv ud med en risikabel tilværelse som iværksætter,” siger Jasmina Pless. 

Den forrige S-regering meldte tidligt i regeringsperioden, at der ville komme iværksætterpolitiske forhandlinger. Det nåede dog aldrig at ske, før der blev udskrevet valg. Den nye SVM-regering lægger i sit regeringsgrundlag igen op til en ny iværksætterstrategi, og denne gang er der afsat 300 millioner kroner til formålet.

”Det historisk lave antal nyetablerede selskaber gør det mere aktuelt end nogensinde, at få sat gang i de iværksætterforhandlinger, som længe har været ventet. Regeringen har afsat 300 mio. kr. til en iværksætterstrategi i regeringsgrundlaget, men der er endnu ikke fastsat dato for forhandlinger. I Dansk Erhverv skubber vi på for at forhandlingerne kan blive sat i gang, så vi kan sikre gode vilkår for iværksættere, hvilke vil kunne få flere danskere til at etablere egen virksomhed,” siger Jasmina Pless.

imagejanh.png

Download hele one-pageren nedenfor. 

Nyetableringer Q4 2022

pdf

Download